Matmos – A chance to cut is a chance to cure

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Matador, betyg: -]

För många år sedan fick jag en ingivelse att spela in och sampla ljud genererade av människokroppen, för att senare försöka göra en låt av det. Ni vet, knakande leder blir virvel, fingrar som kliar i håret blir hihat och så vidare. Det blev aldrig nån låt för min del. Men när herrarna i Matmos tar en paus från att göra musik till porrfilmer och flipperspel och från att jobba med Björk för att häva ur sig konceptplattan “A chance to cut….”, så är det med en idé inte helt olik min. Visserligen dragen något mer till sin spets, då denna deras fjärde CD bygger på ljud tagna från plastikkirurgiska operationer, men ändå. Är du uteslutande intresserad av “four on the floor”-takt eller nödrimmande multimiljonärer från Halmstad så kanske detta inte direkt är något för dig. Men ni andra får vara med om variationer som: laser-kirurgi, fettsugning, hörapparater och näskirurgi (kan man annat än älska ett band som döper en låt till “California rhinoplasty”?), även om min absoluta favorit blir den småläskiga kranie-knackande “Memento mori”.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …