Wednesday , May 22 2024

Kraftwerk – Expo 2000

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[singel, EMI, betyg: -]

Egentligen är det knappt man tror det är sant. Visserligen har Kraftwerk gett ifrån sig sporadiska livstecken hela tiden, genom enstaka festivalspelningar och nu senast genom nysläppet av “Tour de France” på CD, men knappast hade väl någon väntat sig att farbröderna skulle slå mynt av milleniefebern och släppa en präktig julsingel vid namn “Expo 2000”. De fick en hutlös mängd pengar för att göra en jingel inför världsutställningen i Hanover nästa vår och har nu utökat den till en låt i fyra mixar. Som ni förstår är givetvis musiken genial i all sin -snudd på banala- enkelhet, melodislingorna är minst lika avskalade som vanligt och de vokala insatserna kommer från såväl vocoders som röstsynteser. Allt är som det var, den där vårdagen för åtta år sedan, då Kraftwerk släppte skiva senast. Den här gången rör det sig dock om ett litet långsammare alster, stora delar av ljudbilden närmar sig nästan ambient musik, vilket inte riktigt går hem hos den här recensenten. Avslutande “Kling Klang mix 2002” är dock ett härligt avslappat försök att göra en modern dansmix med lika delar breakdance och typiska Kraftwerk-ljud à la The Mix och denna mix räddar upp betyget ett steg. Kraftwerk har fortfarande, efter 30 år i branschen, ess i bakfickan, det är jag säker på.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …