Friday , January 24 2025

China Crisis: new wave-legender på besök i Stockholm

De har en fyrtiofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin sofistikerade new wave-pop. På deras meritlista hittar vi både populära hitsinglar och stora världsturnéer. Nu kommer de till Sverige för en spelning i Stockholm. Zero Magazine har pratat med Eddie Lundon och Gary Daly från China Crisis.  

Hej, Eddie och Gary, och tack för att ni tar er tid att svara på några frågor! Låt oss börja med att prata lite om er kommande konsert i Stockholm. Vad kommer ni att bjuda den svenska publiken på?

Eddie: Vi kommer självklart spela åttiotalshitsen alla vill höra, som “Christian”, “Wishful Thinking” och “Black Man Ray”, men även en del nyare låtar och personliga favoriter. 

Gary: Då vi hållit på sedan början av åttiotalet och gett ut sju fullängdsalbum finns det en del material att välja bland. Vi brukar försöka variera några låtar mellan varje konsert. Dels för att överraska publiken, men även för att utmana oss själva. 

Eddie: Vi vet att många som kommer på konserterna har vuxit upp med vår musik. De har minnen till låtarna och vill gärna höra dem i originaltrogna versioner. Vi förstår det och försöker hitta en bra balans mellan att uppdatera soundet och låta som på skivorna. 

Gary: Något av det bästa med att vara med i ett band är att få resa runt i hela världen. Det är en hisnade tanke att vår musik gjort så stora avtryck i olika länder. Det var länge sedan vi var i Skandinavien, så vi är verkligen taggade inför Stockholm och Köpenhamn! 

Ni har spelat i Sverige förr, bland annat tillsammans med Eurythmics på åttiotalet. Vad har ni för bild av det här lilla landet uppe i norr? 

Eddie: Jag tänker på IKEA, Volvo, ABBA, Henrik Larsson och… vad hette bandet som gjorde “The Sign”?

Gary: Ace of Base? 

Eddie: Just det! The Cardigans kommer väl också från Sverige? De gjorde ett par riktigt bra låtar på nittiotalet! 

Gary: Jag minns Stockholm som väldigt vackert. Det ska bli fint att komma tillbaka och få se staden i vinterskrud. 

Två andra artister, James Knights från Southampton och den svenska duon Ankomst, spelar också i Stockholm samma kväll. Vet ni något om deras musik?

Eddie: James Knights har vi turnerat en del med. En trevlig kille som bjuder på en energisk scenshow. 

Gary: Hans musik har en tydlig åttiotalskoppling, så han kompletterar oss bra. 

Eddie: Ankomst har vi inte hört än, men det är alltid kul med lokala förband. Vi har förstått att deras musik drar lite i samma riktning som James Knights, så det känns som att vi kommer att bli en bra kombo. 

Låt oss göra en liten tillbakablick. Ni växte upp i Liverpool, en stad känd för fina band som Echo & the Bunnymen, A Flock of Seagulls, Orchestral Manoeuvres In The Dark, Dead or Alive och naturligtvis The Beatles. Hur har Liverpool påverkat er musik? 

Eddie: Liverpool har alltid handlat om musik och fotboll. Kanske framförallt om musik. Vi växte upp i en grå förort med många industrier och popmusiken blev ett sätt att drömma sig bort.

Gary: Då Liverpool är en hamnstad blev vi hela tiden influerade av musik från andra delar av världen. Jag tror att det gav oss ett öppet sinne och påverkade vårt eget skapande i en positiv riktning.  

Eddie: Självklart är vi stolta över att komma från samma stad som The Beatles, men de tillhörde aldrig våra största förebilder. Vi fascinerades mer av avantgardepop som David Bowie, Ultravox, Talking Heads och Magazine. 

Gary: Liverpools musikscen var levande och dynamisk på det tidiga åttiotalet. Jag provspelade faktiskt för A Flock of Seagulls, men fick inte jobbet. Jag hade kanske inte rätt frisyr… 

Genom årens lopp har er musik kallats allt från new wave och soulpop till det småroliga begreppet sophistopop. Hur skulle ni själva beskriva China Crisis sound? 

Eddie: Vi har aldrig varit intresserade av att tillhöra någon viss scen, utan har inspirerats av allt från Brian Enos svala syntljud till Stevie Wonders varma groove. Men en röd tråd har varit melodierna. Vi har alltid varit svaga för starka refränger. 

Gary: Både Eddie och jag har ganska distinkta röster, som man lätt känner igen. Jag tror att de är en viktig del av China Crisis sound.  

Många anser att ert tredje album, Flaunt The Imperfection, som producerades av Walter Becker från Steely Dan, är ert bästa. Kan ni berätta lite om inspelningarna? 

Eddie: Våra två första skivor var färgade av postpunken som var stor under det tidiga åttiotalet. Det skulle låta lite kantigt och opolerat. Men Walter, som var en mästare på harmonier, hjälpte oss att utveckla ett lite varmare och mer tidlöst sound.  

Gary: Walter hade en fantastisk arbetsmoral. Han var perfektionist, jobbade fokuserat och inspirerade oss att få ut det bästa av låtarna. 

Eddie: Han gillade verkligen materialet och uppmuntrade oss att testa nya grejer. Flaunt The Imperfection hade aldrig blivit så uppskattad utan hans geniala input!   

Under nittiotalet höll ni en låg profil och försvann nästan från rampljuset. Vad hände egentligen? 

Eddie: Slutet av åttiotalet var ganska jobbigt. Skivbolaget insisterade på att vi skulle skriva hitsinglar, men det gick inte riktigt. Vi släppte albumen Diary of a Hollow Horse och Warped by Success, som innehöll bra låtar, men saknade pricken över “i”. Skivförsäljningen dalade och uppförsbacken fick oss att börja tappa intresset för popvärlden…

Gary: Vi fortsatte dock göra sporadiska spelningar och skriva musik. Till slut, för ett par år sedan, kändes tiden mogen att släppa ett nytt album. Vi är båda väldigt nöjda med Autumn in the Neighbourhood, som tillhör det bästa vi gjort!  

Vilka är era personliga höjdpunkter från den långa karriären med China Crisis?

Eddie: Jag är väldigt tacksam över att vi fått spela tillsammans med fantastiska artister som Simple Minds, OMD, Santana, The Police, Kim Wilde och David Bowie.  

Gary: Bowie hälsade faktiskt på i vår studio också. Mannen som var en av de största anledningarna till att vi började med musik satt och lyssnade igenom våra demolåtar. Man fick nypa sig i armen för att förstå att det var sant! 

Ifjol släppte ni samlingsskivan China Greatness med omstöpta versioner av era mest populära låtar. Vad händer härnäst för China Crisis? Vad är planerat för 2025?

Eddie: Albumet Flaunt The Imperfection fyller fyrtio år, så vi kommer att göra en jubileumsturné i vår och sommar.

Gary: Men först ska vi till Skandinavien. Vi ses i Stockholm! 

Vi bad avslutningsvis om kommentarer från de andra artisterna som uppträder samma kväll:

James Knights

James Knights:
– Det känns fantastiskt att komma till Sverige igen. Hoppas så många som möjligt tittar förbi den 15 februari! 

Ankomst: 
– Vi ser verkligen fram emot vår första spelning i Stockholm och att dela scen med Knight$ och China Crisis! 

Läs mer on eventet här och införskaffa biljetter här. 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Heaven 17 – öppnar arkiven i jätteboxen Play To Win

När The Human League splittrades reste sig en ny supergrupp ur skärvorna. På åttiotalet toppade …