Saturday , April 20 2024

Spel som inspiration i musiken

Musik har varit en del av människans kultur sedan urminnes tider. Arkeologer har gjort fynd av tidiga typer av musikinstrument. Här i Sverige har det bland annat hittats flöjter av ben i gravar från stenåldern. En annan kultur som funnits med oss länge är att spela spel. Även här finns arkeologiska fynd som bevisar att vi tidigt i människans utveckling gärna ägnade oss åt spel runt lägerelden redan för tusentals år sedan. Idag är kultur tillgänglig på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Inspelad musik kan spelas om och om igen. Trycktekniken har gett oss bland annat kortleken som finns i så gott som alla hem. Tack vare tillgängligheten av kultur i vårt liv har kulturen också kunnat blandas, inspireras av andra kulturer. Så har skett med musik och spel. Den ena har skänkt inspiration till den andra och gett oss musik som starkt tagit intryck av populära spel och uttryck inom spelens värld.

Populärt dansband
Ett populärt spel här i Sverige och som verkligen har lämnat ett avtryck i vår musikkultur är kortspelet blackjack. Vem känner inte till det välkända dansbandet BlackJack, som bildades efter Colin Nutleys andra svenska film med samma namn. Det är inte svårt att tänka ut från vilket kortspel de har tagit inspiration när de kom på sitt namn på bandet. Sedan dess har de haft ett tiotal låtar på Svensktoppen men de är kanske mest kända för låten Inget stoppar oss nu, som också framfördes i filmen. Det lustiga är att det dessutom är möjligt att lyssna till BlackJack och spela blackjack samtidigt. Detta eftersom många dansrestauranger har åtminstone ett blackjackbord i något hörn. Eller är du den typen av person som hellre lyssnar på musik hemma? Då går det bra att spela blackjack samtidigt, det är bara att besöka ett casino online.

Glaskula

Spelets mystik
En sång som också har använts inom filmens värld är The Shape of My Heart av artisten Sting. Den spelas till exempel under eftertexterna till filmen Léon med bland annat Jean Reno och Natalie Portman i huvudrollerna. I texten finns strofer som berättar om en kortspelare som delar ut sina kort nästan som en meditation, och om hur han inte spelar för att vinna pengar eller respekt. Det är i stället någonting djupare han vill ha ut av spelet, han vill finna en slags insikt om spelets mystik. Låten släpptes 1993 och var den femte singeln på albumet Ten Summer’s Tale. När den släpptes nådde den inte ens upp på topp 50 i England men den har sen dess utvecklats att bli en av Stings mest klassiska låtar. Sting som egentligen heter Gordon Sumner började sin karriär som sångare i bandet Police innan han inledde sin solokarriär i början på 1980-talet. Han har sedan dess etablerat sig som en av världens mest kända och uppskattade artister.

Klassiskt rockband
När man tittar på musik som inspireras av spel är det tydligt att just kortspel är ett återkommande tema. Det beror troligen på att kortspel är det spel som har mest förankring i vår kultur. Legendariska rockbandet Motörhead har på sin repertoar bland annat en låt med titeln Ace of Spades. Låten släpptes 1980 och var titelspåret på deras femte album. Albumet var också en del i deras lansering i USA. Låten som är skriven av deras dåvarande sångare Lemmy använder sig av metaforer från kortspel och tärning. Lemmy sa själv om låttexten att han egentligen föredrar att spela på enarmade banditer men att det är svårare att få till en bra text med metaforer om snurrande hjul med fruktsymboler.

Spader Ess

Hyllat pokeransikte
Uttrycket pokeransikte är ett välkänt begrepp och det används också flitigt som metafor inom kulturen. Rapartisten Ghostface Killah tog detta med inspiration från poker ett steg längre när han komponerade låten Pokerface. I låten rappas det inte bara om poker och kortspel, det finns även ljud inspelade från riktiga pokermatcher samplade i låten. Dennis Cole som är personen bakom artistnamnet Ghostface Killah är en kritikerrosad rapartist, hyllad för sin unika rap. Han är speciellt känd för sin speciella berättarstil där han med hjälp av slang och kryptiska texter bygger upp olika känslor genom låtarna.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …