Thursday , March 28 2024
Tjej med mobil i handen

Så vet du om din mobiltelefon har blivit hackad

Våra telefoner innehåller numera all möjlig information om våra liv. I takt med att det blir allt vanligare med cyberattacker även på mobiltelefonen, kan således vår känsligaste information hamna i händerna på hackare. Därför är det väldigt viktigt att skydda sig. Men hur vet du om du blivit hackad? I denna artikel ska vi gå igenom olika tecken på att din telefon blivit hackad samt hur du kan förebygga att det sker.

Sex tecken på att din telefon blivit hackad

Om din mobiltelefon uppvisar något av de nedanstående tecknen, bör du vidta åtgärder så snart som möjligt.

  • Batteri- samt dataförbrukningen ökar drastiskt och telefonen fungerar långsamt. Vanligtvis som en konsekvens av att applikationen kommunicerar med cyberbrottslingarnas servrar. Skadlig programvara som arbetar i bakgrunden kan minska telefonens prestanda betydligt.
  • Prestandaproblem och konstigt beteende. Appar som inte fungerar som de ska, oväntat slås på och av eller som kraschar eller inte laddas.
  • Du märker aktivitet på telefonen som du inte känner igen, till exempel appar som du inte laddat ner, meddelanden du inte skickat, köp du inte gjort, misstänkta telefonsamtal etc.
  • Störande pop-up-rutor som uppenbarar sig. Det faktum att störande pop-up-meddelanden dyker upp på din mobiltelefons skärm behöver inte betyda att din telefon är hackad. Men då cyberbrottslingarna tjänar stora summor pengar med hjälp av pop-up-meddelanden finns det en risk för att din telefon är infekterad av virus.
  • Bilder i ditt kameraalbum som du vet att du inte tagit kan tyda på att du har en hackad mobilkamera.
  • Mystiska toppar i dataanvändning, utan förändrat beteende från din sida. Skadlig programvara kan konsumera din mobildata i bakgrunden samtidigt som den spårar vad du gör.

Vad du ska göra om du är orolig för att din telefon har blivit hackad

Om du upptäcker att din telefon har blivit hackad eller misstänker det, bör du vidta dessa åtgärder:

  1. Installera och kör antivirusprogram på din smartphone för att upptäcka skadliga appar och bloatware.
  2. Ta bort alla appar du inte har laddat ner. Det kan även vara nödvändigt att ta bort alla appar som laddades ner precis innan problemen började dyka upp.
  3. Kontrollera dina bankkonton för att se om några obehöriga köp har gjorts. Om så är fallet kan du frysa dessa konton samt få nya kort och inloggningsuppgifter utfärdade.
  4. Ändra dina lösenord omedelbart och uppdatera med ett nytt lösenord som är starkt och unikt.
  5. Om det har skickats misstänksamma meddelanden bör du informera dina kontakter och be dem ignorera dessa meddelanden.
  6. Återställ telefonen till fabriksinställningarna. Detta kan hjälpa om du får upp mycket popup-fönster, eller om skadliga appar har gjort din telefon omöjlig att använda.

Hur du återställer din mobiltelefon till fabriksinställningar

Återställ din iPhone:

  1. Öppna Finder på Mac eller macOS Catalina.
  2. Anslut din iPhone med en USB-kabel till din dator och följ anvisningarna.
  3. Välj din iPhone när den visas i Finder-fönstret.
  4. Välj ”Återskapa säkerhetskopia”.
  5. Kontrollera alla säkerhetskopiors datum och välj den som är mest relevant.
  6. Klicka på ”Återskapa” och vänta medan processen genomförs.
  7. Fortsätt att ha din iPhone ansluten medan enheten startas om och vänta tills den har synkroniserat, därefter kan du frånkoppla din iPhone.

Återställ din Android:

  1. Klicka på ”Inställningar” och gå in under ”Konton”.
  2. Välj ”Säkerhetskopiera och återställ” i menyn.
  3. Välj därefter ”Återställning till fabriksdata”.
  4. Klicka därefter på ”Återställ enhet” för att genomföra återställningen.

Hur du kan minska risken att din telefon blir hackad

Det finns åtgärder du kan vidta för att förhindra och minska risken att din telefon blir hackad. Dessa inkluderar:

  • Undvik att klicka på länkar som återfinns i e-postmeddelanden. I dessa fall är det säkrare att gå till företagets webbsida via webbläsarens sökfält direkt.
  • Använd tvåfaktorsautentisering så att dina konton blir svårare att komma åt.
  • Rensa cookies och webbhistorik. Det digitala dataspåret du lämnar efter dig kan användas för att skapa en profil av dig och dina vanor. Med en tydligare bild av dig kan hackare skapa mer personliga bedrägerier som blir svårare att upptäcka.
  • Installera uppdateringar. Programvara utvecklas ständigt och uppdateringar är ett sätt för utvecklare att fixa problem och korrigera säkerhetsproblem.
  • Använd antivirusprogram. Att regelbundet köra ett starkt antivirusprogram kommer inte bara att skanna och ta bort alla hot på din telefon, det kommer också att ge dig realtidsskydd genom att upptäcka hot när de dyker upp.
  • Använd ett VPN för att skydda din onlinetrafik samt surfa säkert och privat. Detta är speciellt viktigt då du surfar via offentligt Wi-Fi. Hackare kan enkelt bryta sig in i osäkrat offentligt Wi-Fi. Du behöver ett VPN för att säkerställa en krypterad anslutning och för att hålla dig dold från hackare. De säkraste och mest pålitliga VPN-leverantörerna tar oftast ut en prenumerationsavgift vilket är väl värt med tanke på att det är din personliga integritet och säkerhet som står på spel. Men vanligtvis kan du få en gratis provperiod (https://nordvpn.com/sv/risk-free-vpn/) för att kunna ta ett välgrundat beslut om huruvida du vill fortgå med VPN-tjänsten eller inte.
  • Tänk dig för innan du laddar ner nya applikationer. Läs omdömen för att bli varse om vad andra användare tycker om applikationen ifråga. Om användarbetyget är lågt bör du antagligen inte heller ladda ner applikationen.
  • Använd inte webbplatser som du inte litar på. De är en potentiell källa till skadlig kod.

Avslutningsvis

Med tanke på att cyberattacker via mobiltelefonen ökar allt mer, blir dessa åtgärder allt viktigare att vidta i ett så tidigt skede som möjligt. Trots detta bör du förbli uppmärksam på om din mobiltelefon uppvisar något av de ovan beskrivna tecknen, så att du snabbt kan agera och minimera skadan.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Tjej med hörlurar vid sin dator.

4 slots med hög RTP och bra bakgrundsmusik

RTP (Return to Player) är en procentsats som visar hur ofta ett casinospel, i teorin, …