Badrum

Förvaringsutrymme i badrummet

Att skaffa ett nytt badrum är en stor investering i dag. Eftersom badrummet ska vara en personlig tillflyktsort och ett centrum för avkoppling för alla familjemedlemmar vill vi att det ska vara så vackert som möjligt – vi lägger stor vikt vid valet av kakel, sanitetsartiklar och badrumsmöbler. Samma omsorg bör också ägnas åt en noggrann planering av förvaringsutrymmen, så att badrummet inte bara blir vackert utan också funktionellt. Vi ger dig råd om hur du ska göra detta.

Badrummen är vanligtvis bland de minsta i ett hus eller en lägenhet. Därför bör förvaringen planeras noggrant för att utnyttja det tillgängliga utrymmet på bästa sätt samtidigt som en lugn och avkopplande atmosfär bibehålls. Badrummets rumsliga utformning bestäms av de fasta installationspunkterna (vatten, avfall, el). På grund av den oftast mindre golvytan är inbyggda förvaringsenheter ofta den idealiska lösningen, som utnyttjar det fria utrymmet under handfatet och de olika nischer som uppstår när man ordnar badrumsartiklar.

Tänk på vad som måste vara synligt i badrummet (och vad du inte har något emot att titta på) och vad du vill dölja.

Tänk på vad du faktiskt använder i badrummet
Det kan tyckas att förvaring är den sista funktionen som ett badrum ska fylla. Men det är ändå bra att i förväg fundera på vad du vill ha eller behöver ha kvar i badrummet. Ett badrum ska också utstråla renlighet, och en mängd färgglada flaskor med skönhetsprodukter på hyllor och avsatser runt badkaret och handfatet gör att det ser mer ut som ett apotek än som en lugn oas. Dölj allt som kan döljas och ha bara det som verkligen behövs inom räckhåll. Fundera på om det är nödvändigt att ha rengöringsmedel i badrummet och välj om möjligt en annan plats i lägenheten för dem. Eller åtminstone gömma dem bakom en skåpdörr. Samma sak gäller för andra saker – från handdukförvaring (badrummet är en fuktig miljö, så endast handdukar som du använder bör finnas där) till vattenleksaker och till tvättmaskin och torktumlare.

Allt du har i badrummet ska ha direkt koppling till de aktiviteter som äger rum där dagligen. Stora förråd av toalettpapper och andra produkter bör placeras utanför rummet.

Vilka förvaringsutrymmen ska du välja i badrummet?
Inbyggda förvaringsenheter är det mest populära alternativet för förvaring i badrummet. Förutom förvaringsfunktionen ger de badrummet ett enhetligt utseende och döljer fula rör och tvättställsbottnar samt badrumsartiklar. Badrumsskåp kan hängas på väggen eller stå på ben för enkel rengöring och för att visuellt öka golvytan. Ett skåp med lådor eller ett internt utdragssystem är lämpligast under handfatet för att göra alla förvaringsartiklar lättillgängliga. För nischer och hörn räcker det med grunda väggskåp. Ett annat förvaringsalternativ är en falsk vägg som täcker spolcisternen och toalettrören eller badkaret, där små nischer eller dolda inbyggda skåp kan skapas.

Om du har ett mycket stort badrum kan du också överväga fristående förvaringsmöbler. Dessa tar visserligen mer plats, men å andra sidan ger väl valda skåp, byråer och toalettbord intryck av att badrummet är välutrustat och drar uppmärksamheten bort från armaturer och kranar, som inte sticker ut lika mycket.

I badrummet kan det också finnas öppna hyllor för saker som du vill ha inom räckhåll eller som du vill visa upp avsiktligt. I små badrumsutrymmen är hyllor av glas minst störande, och de är dessutom lätta att torka av.

Tips: Överför schampo, duschgeler eller krämer till valfria flaskor eller pumpburkar och ge ditt badrum stil!

Praktiska tips för förvaring i badrummet

  • Du kan använda förvaringskorgar och lådor i olika storlekar för att förvara badrumsartiklar (bomullspinnar, tofsar, kammar osv.). Det perfekta materialet är glas eller plast. Naturliga material som korg, faner eller trä är vackra, men de klarar sig inte bra i en fuktig badrumsmiljö. Små organiserare, som numera finns tillgängliga hos alla kvalitetsleverantörer av badrumsmöbler, är också bra för att förvara småsaker.
  • Särskilt för små badrum bör du överväga att skaffa multifunktionella möbler – ett exempel är väggmonterade spegelskåp med inbyggd belysning, som döljer smart förvaring för de flesta viktiga saker bakom spegeldörrar.
  • Häng tandborstar i väggmonterade hållare i stället för i en kopp på kanten av diskbänken, så att de kan torka ordentligt efter användning och inte fastnar på ohygienisk smuts.
  • Du kan använda badrumsdörren för att hänga upp handdukar och badrockar och placera hängarna på dörren. Ibland finns det också en praktisk fickhållare, t.ex. för kammar och hårtillbehör.
  • Handdukar ska torkas ordentligt efter användning. Häng därför upp dem på galgar eller, ännu bättre, på elementet. Torkställ av äkta trä och fristående torkställningar är en aktuell hit i badrummen, men de är lämpliga särskilt för större utrymmen.
  • Olika mobila behållare och vagnar är också ett attraktivt och praktiskt sätt att förvara extra handdukar och badprodukter, som du kan dra fram till badet vid behov och enkelt återföra dem till sin plats efter badet.
  • Placera barnens badleksaker i plastpåsar eller trådhållare och häng dem kanske över badet så att överflödigt vatten kan rinna ut efter användning.
  • En trådhållare eller ett stativ är också lämpligt för duscharmaturer. Nischer som är infällda i duschväggen är också en elegant lösning.

Var ska tvättmaskinen stå?
Ett vanligt dilemma när man möblerar ett badrum är var tvättmaskinen och eventuellt torktumlaren ska placeras. Om du inte kan hitta en lämplig plats för dessa apparater i ett annat rum kan du försöka separera dem i badrummet med en skiljevägg, placera dem i en alkov eller åtminstone täcka dem med en persienn. Placera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen – det finns särskilda monteringssatser på marknaden för detta ändamål. Det bör också finnas ett lämpligt förvaringsutrymme för tvättmedel och en tvättkorg i närheten av “tvättstugan”. Det kan vara ett stängt skåp eller öppna hyllor som du sedan täcker med en rullgardin.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …