Kristofer Åström – Hard Times

Betyg - 6

6

Americana med singersongwritern från Norrbotten med sitt 10:e album.

User Rating: Be the first one !
Kristofer Åström - Hard Times
Skivbolag: Startracks

Kristofer Åström har skapat sitt tionde soloalbum i och med Hard Times, borträknat tyska samlingsskivan An Introduction To Kristofer Åström. Inte illa under en karriär som varat i 20 bast. Det har gått fem sedan senaste albumet, The Story Of A Heart´s Decay, men då bör man betänka att ep:n Pipe Dream också släppts däremellan.  

Kristofer Åström gjorde sig ett namn med rockbandet Fireside i början av 90-talet. Den gruppen har inte gjort en platta sedan 2003, så jag förmodar att den är upplöst. Som soloartist har Åström gett ut plattor sedan 1998 då han albumdebuterade med Go, Went, Gone. Jag har hört långt ifrån alla, men av de jag har lyssnat på hittills kan det bara konstateras att jag gillar Hard Times bäst. Åström har alltid haft någon eller några låtar på sina album som jag uppskattat, men aldrig så många och så mycket som de på denna skiva. Hard Times bjuder nämligen på ljuvliga ”Inbetweener” som släpptes som singel i våras, ”Our thing” som är minst lika bra, kanske t.o.m. bättre, lite rockigare ”What´s Dangerous” och fina ”And Then She Moved On”. Allt som allt består plattan av åtta sånger, de flesta är mellan fyra och fem minuter långa. Undantaget – förutom inledande ”Inbetweener” – är avslutningen med ”Night Owl” som klockar in på närmare åtta minuter och har förmåga att stanna i medvetandet långt efter att den tonat ut, oavsett om man vill det eller inte. Den låten växer sakta och makligt fram till något större allt eftersom tiden går, och mot slutet tar gitarren över och sången försvinner och det hela förvandlas till en riktigt magnifik final. Ett definitivt värdigt avslut på ett album som kanske inte skiljer sig extremt mycket från många andra traditionellt baserade album inom genren, men som tveklöst har sin plats i cd-spelaren och skivhyllan, inte minst nu när hösten och dess kyliga vindar kräver en värmande faktor av ljud.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …