Saturday , January 28 2023

Tolkieninspirerad elektronisk “fantasypop” från Josefin Berger

Det har gjorts många musikaliska Tolkienhyllningar under årens lopp.

Såväl av stora namn som Led Zeppelin, Bo Hansson, Howard Shore och Leonard Nimoy som av mindre kultartister i stil med Dawn Of Oblivion och Angaudlinn.

Ett nytt och spännande namn till listan är Josefin Berger från Göteborg.

Josefin gör, vad hon själv kallar, ”fantasypop”, inspirerad av artister som A-ha, OMD, Enya och i synnerhet Kate Bush.
– Jag vill föra dig till en drömvärld med älvor, alver och sjungande träd, berättar hon.

Hennes senaste släpp heter ”Go Kiss an Orc (Chapter 2)” och är en elegant, elektronisk poplåt med tydliga åttiotalsvibbar.

Den intressanta låttiteln anspelar på ett tillfälle när Josefin blev förolämpad av en oförskämd, manlig Sagan om Ringen-fantast.
– Istället för att sjunga det han sa till mig, sjunger jag ”Go kiss an orc” som en metafor. Jag sjunger det även på alviska i låten, förklarar hon.

Zero Magazine fascineras av Josefins kreativitet och uppmuntrar alla att titta närmare på hennes hemsida, där det i höst presenteras nya låtar med jämna mellanrum. Lyssna gärna även igenom hennes spännande låtkatalog på Spotify.

Ni kan dessutom lära känna Josefin Berger bättre genom SVT:s experimentella och lärorika dokusåpa ”Nedsläckt land”, där tio deltagare får prova att klara sig i ett samhälle helt utan el.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

a-ha – dubbelt filmaktuella

Undrar någon kanske vad Norges största och främsta popband pysslar med? Jo, a-ha har tillbringat …