Wednesday , July 24 2024

Tolkieninspirerad elektronisk “fantasypop” från Josefin Berger

Det har gjorts många musikaliska Tolkienhyllningar under årens lopp.

Såväl av stora namn som Led Zeppelin, Bo Hansson, Howard Shore och Leonard Nimoy som av mindre kultartister i stil med Dawn Of Oblivion och Angaudlinn.

Ett nytt och spännande namn till listan är Josefin Berger från Göteborg.

Josefin gör, vad hon själv kallar, ”fantasypop”, inspirerad av artister som A-ha, OMD, Enya och i synnerhet Kate Bush.
– Jag vill föra dig till en drömvärld med älvor, alver och sjungande träd, berättar hon.

Hennes senaste släpp heter ”Go Kiss an Orc (Chapter 2)” och är en elegant, elektronisk poplåt med tydliga åttiotalsvibbar.

Den intressanta låttiteln anspelar på ett tillfälle när Josefin blev förolämpad av en oförskämd, manlig Sagan om Ringen-fantast.
– Istället för att sjunga det han sa till mig, sjunger jag ”Go kiss an orc” som en metafor. Jag sjunger det även på alviska i låten, förklarar hon.

Zero Magazine fascineras av Josefins kreativitet och uppmuntrar alla att titta närmare på hennes hemsida, där det i höst presenteras nya låtar med jämna mellanrum. Lyssna gärna även igenom hennes spännande låtkatalog på Spotify.

Ni kan dessutom lära känna Josefin Berger bättre genom SVT:s experimentella och lärorika dokusåpa ”Nedsläckt land”, där tio deltagare får prova att klara sig i ett samhälle helt utan el.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

a-ha – dubbelt filmaktuella

Undrar någon kanske vad Norges största och främsta popband pysslar med? Jo, a-ha har tillbringat …