Så kan musiken förändra spelupplevelsen

Musik är inte bara ljud. Det här är en självklarhet för den som inte kan leva en dag utan sina listor på Spotify, men också en vetenskaplig realitet. När vi hör musik händer det saker i kroppen vare sig vi tänker på det eller inte. Pulsen går upp, hjärnan aktiverar olika typer av signaler, och så kan vi förstås ryckas med och plötsligt bli på gott humör.

Inte så konstigt att spelbolagen sätter stor fokus på musik för att skapa spelupplevelser som påverkar oss både mentalt och fysiskt. Idag kan du lita på att moderna slots har musik. Ibland är det musik du känner igen. Ibland är det helt nya kompositioner som på olika sätt får dig att känna spänning, glädje och nyfikenhet.

Vilken musik väljer spelbolagen?
Om du har spelat lite på casino kanske du kommer ihåg populära slotsspel som Guns n Roses från svenska NetEnt. Det är mycket vanligt att stora artisters musik hamnar i spel. Det beror på att så många tycker om låtarna och gärna hör dessa samtidigt som spelet pågår.

Dessutom hänger ju musiken ihop med berättelsen om artisten. Att Elvis tillhör de rikaste bland döda är ingen tillfällighet. Det handlar inte bara om att intresset för hans musik fortfarande finns i olika åldersgrupper. Elvis är ju också en historisk ikon och en berättelse som många är nyfikna på. Perfekt som tema för ett spel!

Populär musik från olika tidsepoker är alltså vanligt förekommande i spel. När vi väljer den här typen av spel förändras humöret snabbt. Vi kanske börjar stampa i takt. Långt efter att vi är klara med spelet går vi och nynnar på låtarna som vi hörde i bakgrunden.

Musiken får oss alltså att plocka med spelupplevelsen under hela dagen som ett litet glädjepiller. Det här är ju helt otroligt då du tänker på det lite närmre. Du spelar fem minuter på en musik-slots och sedan går du hela dagen med vibbarna från en av dina favoritlåtar!

Psykologiska effekter som vi bör förstå
Musiken är som sagt inte bara ljud och inte heller bara ljud som vi tycker om att höra. Det har visat sig att musik kan väcka känslor genom psykologiska mekanismer i hjärnan. Det är klart, när du hör en sorglig låt som spelades på din morbrors begravning kan du plötsligt uppleva sorg. Inget konstigt med det.

Men det många missar är att de här psykologiska mekanismerna som finns på olika nivåer i hjärnan även kan få oss att spela mer bara för att vi känner stark glädje. Det är något som speltillverkarna vet om och jobbar med. De vet att du får en helt annan inställning till spelet när musiken börjar stimulera vissa platser i ditt huvud.

Specialkomponerad musik gör dig nöjd oavsett vinst

För att du ska få känslan av att det är kul och spännande att spela oavsett vad du vinner finns det musik där som tycker på rätt knappar hos dig. Forskare i Lund kunde för några år sedan konstatera att vårt humör påverkas av hur en röst vi lyssnar på låter.

Om en person som pratar med dig har en glad ton kommer ditt humör påverkas i samma riktning, och tvärtom. I spel är det precis likadant. Musiken och ljuden är positiva och glada även när du inte vinner någon större summa. Bara det att musiken låter som att du har blivit miljonär med klirr av tusentals mynt får dig att känna det precis så.

Det här är nästan lite magiskt. I praktiken betyder det att du kan börja spela ett spel med hoppet om att rycka upp dig lite. Kanske har du haft en seg dag på jobbet. Du drar igång ett enkelt hjulspel och vinner 5 kronor. Trots att du satsade 20 kronor på spelet börjar du le.

Musiken och ljudeffekterna skapar en känsla av att du har lyckats. Spelupplevelsen ger dig en känsla av att det går bra och att hela världen ler mot dig. Så även om du inte direkt vann på spelet får du den känslan. Det är just den här känslan som får folk att tycka att det är helt okej att spela trots att det inte alltid blir vinst. De blir ju på så gott humör av upplevelsen.

Spänning och förväntningar förstärks
Inom skräckfilm används musik för att få upp pulsen hos de som tittar. Det syns inget på vattenytan men musiken skvallrar om att den som badar snart kommer att dras ner av en haj med skarpa tänder. Spel använder precis samma typ av musiksekvenser för att du inte ska slita dig från skärmen.

Du hör på musiksekvensen att något alldeles särskilt är på gång. Det här väcker både nyfikenhet och förväntningar. Till skillnad från skräckfilmer blir du antagligen inte rädd. Trumvirveln som ökar på takt och intensitet får dig istället att tänka att nu kommer det något som kan bli avgörande för spelets resultat.

Summering
Musiken och ljudeffekterna är en otroligt viktig del av varje spel. Det handlar inte bara om att bjuda dig på melodier som du tycker om att höra. Med musiken kommer du in i spelets handling och du känner effekter i hela kroppen. Pulsen går upp, du ändrar humör och framförallt känner du lusten att spela en gång till.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Ankomst: tillbaka med ny singel och SCALA-remix

Den elektriska popduon Ankomst, alias Mikael och Jenny från Göteborg, har sedan sitt debutalbum för …