Bra spelmusik

När vi ägnar oss åt spel, om det så är brädspel, e-sport, spelautomater eller annat så vill vi ha rätt bakgrundsmusik. Vanligtvis lyssnar action-gamers på hård musik, där metal och hårdare elektronisk musik är vanligast. Och de som spelar på automater föredrar ofta lugnande musik som jazz och långsam pianomusik. Spel på nätet har blivit allt vanligare och möjligheten till bonus utan omsättningskrav är en av anledningarna.

För att öka våra chanser att vinna på spel behöver vi vara fokuserade – och rätt toner kan föra oss närmare total koncentration. Låt oss titta närmare på bra spelmusik.

På Spotify
Det är alltid individuellt vad för typ av musik som ger oss fokus, men världens ledande musikdistributionstjänst Spotify har tänkt på de flesta. Ifall du spanar in deras sektion “utforska” hittar du massvis av olika spellistor med alla möjliga sorters teman och stämningar. Det ska mycket till för att du inte ska kunna hitta någon bra spelmusik där. Här kommer tips på två Spotify-listor med bra spelmusik…

Deep Focus
Spotifys spellista Deep Focus skänker en det ultimata lugnet. Med atmosfärisk indiemusik från världens alla hörn är det omöjligt att inte känna sig mindre medveten om sin omgivning. Här hör du många lugna låtar med ekande gitarrer och smekande synthar, som tillsammans utgör den djupa ljudbild som givit spellistan över 3 miljoner följare. Passar perfekt för dig som vill hjälpa tankeverksamheten, förslagsvis när du spelar strategispel.

House Focus
För dig som spelar datorspel, som Counter Strike och League of Legends, är det bra med musik som håller dina reflexer skärpta. Spellistan House Focus har massvis med låtar som består av pumpande bas, fartfyllda elektroniska slingor, och ett och annat saxofonsolo. Precis vad en behöver när den är ute på krigsfältet.

Spelets och musikens relation
Spel och musik har länge haft en nära relation till varandra. Exempelvis har det alltid varit en självklarhet på diverse LAN evennemang att ha tillhörande musik, och många artister har skildrat gambling i sina texter. Detta är inte konstigt eftersom spel ofta handlar om att våga ta en chansning, precis som fallet kan vara i ens kärleksliv – och därmed finns det gott om snygga paralleller för musiker att dra.

När det kommer till spelautomater har det alltid funnits ett behov hos utvecklare att ha rätt musik i deras spel, så att chanserna höjs för att spelaren ska välja just deras produkt. I vissa fall har man till och med byggt spel kring musik, som Guitar Hero och Rock Band.

Ja, spel och musik går hand i hand med varandra. Och när vi spelar spel kan det bara hjälpa oss att samtidigt lyssna på rätt musik som ger oss fokuset vi behöver.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …