Saturday , April 13 2024
Alice Cooper

Alice Cooper bevisar att ålder bara är en siffra

Alice Cooper – 70 år och piggare än någonsin
Rocklegendaren Alice Cooper har fler liv än en de flesta andra artister i världshistorien. Det startade med en raketkarriär och konstant framgång under 60- och 70-talet som både artist och skådespelare, innan alkoholproblemen ledde till ett kommersiellt och personligt mörkt 80-tal för Vincent Damon. Alla minns comebacken på 90-talet med hiten Poison, som är och lär förbli Alice Coopers största hit någonsin. 2018 fyllde rocklegendaren 70 år och firar sitt sjunde nollande med en turné i USA och Kanada. Dessutom har Vincent Damon gett sig in i spelbranschen och lanserat sitt egna casinospel. 70-åringen är “still going strong” och det finns inga tecken på att energin har avtagit för Detroitsonen.

Turnerar runt i USA och Kanada
Trots att Vincent Damon aka Alice Cooper fyllde 70 tidigare i år fortsätter rocklegendaren med turnéandet. Den 3:e augusti går startskottet för den drygt två månader långa turnén på hemmaplan i USA samt i grannlandet Kanada. Första spelningen äger rum i Milwaukee, Wisconsin – staten som gett världen ölet Miller och riktigt bra ost. Det är en omfattande turné där det blir resande och spelningar från starten i Midwest, ner till Kalifornien och Las Vegas, Nevada under tre veckor i augusti.

Sista veckan på sommarmånaden bär det av till Kanada för sju spelningar i det curlingtokiga landet. Därefter fortsätter det till östkusten i USA; från Ohio – via Cincinnati, New York, Atlantic City och Albany – hela vägen ner till Atlanta i Texas. Turnén avslutas den 13:e oktober med en spelning på en stor resort, en och en halv timmes bilfärd från New Orleans i Louisiana.

Sommarens turné är säkerligen inte den sista turnén från Alice Cooper som under 2000-talet turnérat och producerat musik i högt tempo. Mellan 2000-2011 släppte Vincent Damon åtta studioalbum med olika framgång. Därefter dröjde det sju år innan fansen skulle få se Alice Cooper skapa ett nytt album när han först 2017 lanserade albumet “Paranormal” – 2018 års turnés huvudpunkt.

Paranormal – Senaste nyproducerade studioalbumet med nostalgiska vibbar
Under sommarturnén kan vi därför förvänta oss en hel del låtar från den senaste plattan “Paranormal” som släpptes i juli förra året. Albumet innehåller 10 låtar där svenske gitarristen Tommy Denander medverkar på hälften av dessa. Tommy har tidigare jobbat med legendarer som bland annat Michael Jackson och Paul Stanley och svensken fick återigen stort förtroende hos en världsartist på “Paranormal”.

Utöver de 10 sångerna bidrar orginalbandet till Alice Cooper på “Paranormal” med två bonuslåtar och sex låtar från deras livekonsert i Ohio 2016. Albumet finns gratis att lyssna på hos Spotify och är det senaste nyproducerade albumet av Alice Cooper och hans band.

Från musik till spelautomat
Med ett nytt album så sent som 2017, och en lång turné trots att uret passerat 70, väljer artisten knappast att dra ner på takterna. Alice Cooper släppte en egen slot nyligen, baserad på hitlåten “Schools out for summer”. Spelautomaten har den tidlösa melodin som bakgrundsmusik och slotens layout är baserad på Alice Coopers “skräcktema” som präglat hela hans karriär. Tänk dig att Halloween och Rockmusik skapar en bebis i Las Vegas – fast på nätet.

För den som har koll på speltermerna har Alice Coopers spelautomat fem hjul med tre rader var och 20 olika vinstlinjer. Det finns också en del extrafunktioner och wild-symboler som kan leda till free spins och andra bonusar.

Senaste albumet ett tecken på att slutet av musikkarriären är nära?
Den 13:e mars tidigare i år släpptes “The Essential Alice Cooper – The Epic Years”  – en samlingsplatta i två delar med 16 låtar per skiva. Albumet innehöll inga nyproducerade låtar utan är istället gamla låtar med det bästa från den långa och framgångsrika karriären. Hitlåtarna “Poison” och “Schools out” hittas naturligtvis där precis som 31 andra sånger från en sagolik karriär som pågått i över fem decennier.

Än så länge verkar 70-åringen inte visa några tecken på att pensionen är nära även om ett “best of-album” så här i slutet av karriären kanske kan vara ett tecken på att det inte är dags för någon ny musik den närmsta tiden?! Med Alice Cooper går det dock aldrig att vara riktigt säker! I över 50 år har Vincent Damon producerat musik och turnérat världen runt för att spela sina hitlåtar. 2018 är inget undantag!

Denna artikel är skriven i samarbete med: NordicBet

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …