Det är nästan svårt att tänka sig, men det har faktiskt gått över 30 år sedan Candlemass började erövra den svenska musikscenen. Under dessa tre decennier har mycket hänt i bandet i form av albumsläpp, turnéer och medlemsbyten.
Med tanke på att Candlemass fortfarande spelar på scener inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen kan det vara läge att se lite hur det står till i Stockholmbandet, vilket vi tänkte göra här och nu.
Spelar i Norge i höst
År 2017 var ett ganska späckat år för Candlemass. I slutet av maj gjorde bandet en handfull spelningar i Nordamerika, bland annat i Los Angeles och San Francisco, och under sommaren spelade Candlemass på flera större festivaler runt om i Europa.
Bland annat gjorde man en spelning på Sweden Rock Festival i Sölvesborg, norska festivalen Tons of Rock i Fredrikstad samt danska Copenhell i Köpenhamn. Utöver det blev det även spelningar på de bägge klassiska tyska hårdrocksfestivalerna Rock Hard och Wacken Open Air.
2018 ser ut att bli ett betydligt lugnare år för Candlemass. Så här långt finns bara fyra spelningar på schemat. I början av juni spelar man på Freak Valley Festival i Netphen, Tyskland och i mitten av juli är det dags för ytterligare en tysk festival i form av In Flammen i Torgau, där Candlemass är ett av huvudbanden tillsammans med amerikanska Cannibal Corpse och engelska Napalm Death.
Därefter dröjer det ända till början september innan nästa spelning som äger rum på Southern Discomfort i Kristiansand i Norge. Utöver det är Candlemass även inbokade för en spelning på Rites of the Black Mass III i rumänska huvudstaden Bukarest i mitten av oktober.
Annars är kanske det allra mest uppseendeväckande som hänt runt Candlemass i år är att man precis som en hel del andra musikaliska akter tagit klivit in i spelens värld genom spelautomaten “House of Doom”.
“House of Doom” är utvecklad av den svenska spelutvecklaren Play’n Go i samarbete med bandet. Precis som Candlemass har även Play’n Go varit verksamma under flera decennier, ända sedan 1997 för att vara exakt.
“House of Doom” har hela 5 olika hjul med många olika funktioner, som bland annat free spins samt bonussymboler i form av bland annat så kallade “skulls”. Har man tur att få tre “skulls” vid ett och samma tillfälle öppnas bonusspelet “Skulls of Abyss” med ytterligare extra vinstchanser.
Det som gör “House of Doom” unikt är att spelet även innehåller originalmusik framförd av bandet och skriven av Candlemass bassist och grundare Leif Edling. Givetvis har musiken också det klassiska Candlemass-stuket med allt vad detta innebär.
Sex år sedan senaste albumet
Den som hoppas på nytt Candlemass-material får nog hålla till godo med musiken till “House of Doom”ett tag till. I september förra året meddelade förvisso Leif Edling via bandets Facebook-sida att denne arbetade på nya låtar. Många hade förhoppningen att det handlade om ett nytt album, men det skulle som sagt visa sig vara musiken till “House of Doom”.
Senaste gången Candlemass släppte nytt var i form av den fyra låtar långa EP:n “Death Thy Lover som släpptes våren 2016. För många fans var detta ganska förvånande då bandet tidigare hade deklarerat att 2012 års “Psalms for the Dead” skulle bli det sista albumet. “Death Thy Lover” är också hittills den enda inspelningen med nuvarande sångaren Mats Levén som tog över vokalistrollen efter Robert Lowe som lämnade bandet bara några dagar innan “Psalms of Dead” släpptes.
Trots att Candlemass alltså inte släppts något nytt fullängdsalbum på snart sex år fortsätter bandet att turnera världen över framför under sommaren när festivalsäsongen går för högtryck. År 2016 gjorde bandet även en turné i Syd- och centralamerika då man gjorde totalt sju spelningar i Mexiko, Colombia, Peru, Chile, Brasilien och Argentina.
Klassiker fyllde 30 år
År 2017 innebar också att Candlemass klassiska och mest kända album, “Nightfall” fyllde 30 år. Albumet, som pryds av en målning av den brittiske konstnären Thomas Cole innehåller en rad klassiker som “At the Gallows End”, “Dark Are The Veils of Death” samt “Bewitched”, låtar som än i dag ingår i bandets standardrepertoar.
I samband med jubiléet släpptes bland annat en box med 3 CD. Förutom själva albumet även en CD med mixar och hittills osläppta versioner av bland annat “At The Gallows End”, “Well of Souls” och “Bewitched”. Den tredje och sista CD:n innehöll en av bandets repetitioner ungefär en vecka innan själva inspelningen av “Nightfall”.
Som en del av 30-årsjubilèet av “Nightfall” släpptes även “Dark Are The Veils of Death” som 7-tumssingel på vinyl, vilken även innehöll två hittills outgivna låta från bandets repetitioner 1987. År 2016 släpptes även samlingsalbumet “Behind the Wall of Doom” med låtar från hela bandet karriär.
Oklart om det blir något nytt album
Huruvida vi ni någonsin kommer att få se någon ny fullängdare från Candlemass är i dagsläget ganska oklart. Enligt en intervju från maj 2016 med gitarristen Lars Johansson beror en hel del beror på hur bassisten Leif Edlings sjukdom fortskrider. Sedan början av 2014 lider denne nämligen av vad som tros vara kroniskt trötthetssyndrom, vilket gör att han inte heller kan turnera med Candlemass längre.
Under de senaste åren har istället Grave- och Entombed-bassiten Jörgen Sandström samt Candlemass keyboardist Per Wiberg fått hoppa in som bassist på bandets turnéer. Leif Edling har dock sagt i tidigare intervjuer att han inte är helt främmande för att spela in ny musik med Candlemass. Om detta blir verklighet återstår förstås att se.
Source: ‘Messiah Marcolin, vocalist of Candlemass’ by Shadowgate via Wikipedia (CC BY 2.0)
Slog igenom 1987
Första gången Candlemass såg dagens ljus var i Stockholm år 1984. I första sättningen ingick förutom Leif Edling även gitarristerna Mats “Mappe” Björkman, trummisen Matz Ekström samt volkalisten Johan Längqvist.
Johan Längqvist blev dock inte särskilt långvarig i bandet. Redan efter första albumet “Epicus, Doomicus, Metallicus, som släpptes 1986, var denne utbytt mot Messiah Marcolin, som kom att bli bandets mest ikoniske sångare. Inför inspelningen av bandets andra album hade även Matz Ekström och Klas Bergvall lämnat bandet och ersatts av Jan Lindh respektive Lars Johansson.
“Nightfall” spelades in på sommaren och den tidiga hösten 1987. När albumet släpptes 9 november mottogs det av fina recensioner. Framför allt Marcolins karaktäristiska röst var något som uppmärksammades av många.
De följande två åren spelade Candlemass in ytterligare två album, “Ancient Dreams”, som släpptes 1988 och “Tales of Creation” som släpptes 1989.
År 1990 släppte bandet även ett livealbum som kort och gott hette “Live”. På grund av oförätter lämnade sångare Messiah Marcolin bandet kort därefter och ersattes av Thomas Vikström. 1992 släpptes albumet “Chapter VI” och två år senare splittrades bandet.
År 1997 var bandet tillbaka med en i stort sett helt ny sättning förutom bandets grundare Leif Edling. De följande åren släpptes två album och 2002 återförenades bandets klassiska sättning från slutet av 1980-talet med Messiah Marcolin på sång bara för att återigen splittras efter en framgångsrik turné.
I november 2004 meddelade bandet att man återförenats ännu en gång och dessutom spelat in ett nytt album. Det nya albumet med namnet “Candlemass” släpptes i maj 2005 och mottogs väl av såväl fans som kritiker och belönades även med en Grammis. Hösten 2006 lämnade dock Messiah Marcolin återigen bandet och ersattes av den amerikanske sångaren Robert Lowe.
Under tiden med Robert Lowe släppte Candlemass ytterligare tre album innan Lowe som tidigare nämnts ersattes av nuvarande sångaren Mats Levén år 2012. Hittills enda inspelningen med Levén på sång är som sagt EP:n “Death Thy Lover”, som släpptes våren 2016.
Huruvida ett nytt Candlemass-album någonsin kommer att få se dagens ljus är oklart. Mycket hänger på bandets starke man Leif Edling. En sak är i alla fall säker och det är att man fortfarande kan se Candlemass live lite då och då och njuta av alla gamla klassiker. Något vi förhoppningsvis kommer att kunna göra under lång tid framöver.
Source: ‘Candlemass performance at Hard Rock Laager 2015’ by M0d3M via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Denna artikel är skriven i samarbete med: Vegas Slots Online