Spelmusik på stark frammarsch

Många är vi nog som med stor glädje minns tillbaka till hur det kunde låta när man spelade Super Mario, Sonic eller något annat av de klassiska TV-spelen under 1980- och 1990-talet. Flera av dessa soundtrack, kanske framför allt Super Marios och Tetris soundtrack, är minst sagt klassiska.

I takt med att TV- och datorspelen utvecklats har även musiken utvecklats. I dag är soundtrack till spel betydligt mer påkostade och är i många fall producerade av professionella låtskrivare och kompositörer.

Även musik inom e-sport
Dock är det inte bara själva spelen som har egna soundtrack. Även flera e-sportlag och e-sportorganisationer har producerat egen musik. Ett exempel är svenska Ninjas In Pyjamas CS:GO-lag som 2015 gav ut låten “Who We Are” med tillhörande musikvideo.

Ninjas In Pyjamas tillhör en av världens främsta e-sportorganisationer och har haft lag under sin flagg i bland annat Counter Strike, Quake och Warcraft III.

I februari tidigare i år släppte även filippinska TNC en musikvideo, nämligen i form av “DOTA Gamer Ako”.

https://youtu.be/CqyqqYNL3LU

Återstår att se om fler e-sportlag väljer att följa i Ninjas In Pyjamas och TNC:s spår i takt med att e-sporten bara blir större och större. Om inte annat så är en musikvideo ett mycket bra verktyg i marknadsföringen och även något som troligtvis bidrar till att öka uppmärksamheten för e-sport.

Fenomenet med spelmusik har också spridit sig till andra delar inom gamingindustrin. Till exempel så har musik producerats för spelautomaten Emoji Planet som går att spela på många casinosajter.

Emoji Planet släpptes för ett par månader sedan och bakom spelet står svenska spelutvecklaren NetEnt som till och med gjorde musiken till Emoji Planet tillgänglig på Spotify.

Super Mario i topp
Trots att Emoji Planets soundtrack finns på Spotify är det frågan om det någonsin kommer att tillhöra de riktigt klassiska spelsoundtracken, då konkurrensen är minst sagt hård.

När den anrika musiktidningen Rolling Stone rankade de nio bästa spelsoundtracken i historien var det ideligen kända namn på listan. Förutom klassiker som Halo och Final Fantasy VII fanns även Metal Gear Rising: Revengance samt Red Dead Redemption med på listan.

Vad gällde de tre högst placerade spelen på listan var det nog ingen som höjde särskilt mycket på ögonbrynen. På tredje plats återfanns megaklassikern Tetris med sitt ikoniska soundtrack, som i stort sett alla som är födda på 1970- eller 1980-talet kommer ihåg.

Att The Elder Scrolls V: Skyrim tog hem andraplatsen var kanske aningen mer förvånande, men det mäktiga soundtracket förtjänar definitivt sin plats högt upp på listan.

Förstaplatsen var förstås självklar. Efter mer än 30 år är fortfarande soundtracket till Super Mario Bros. det mest kända i spelhistorien och kommer troligtvis så också att vara under en lång tid framöver.

Super Mario-soundtracket skrevs av den japanske kompositören Koji Kondo som även skrivit soundtracken till de flesta andra spelen i Super Mario-serien samt till spelen i The Legend of Zelda-serien.

Denna artikel är skriven i samarbete med: Mr Green

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …