Jon Lord hyllas i Albert Hall

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Hans-Olof Svensson)

I slutet av 1960-talet var det den klassiskt skolade organisten Jon Lord, med bakgrund i modgrupper som The Artwoods, som under sin tid i Deep Purple gjorde Hammond-orgeln till ett lika tungt, distat och självklart rockinstrument som gitarren genom att köra sin B3:a genom Leslie-högtalare och gunga hela möbeln fram och tillbaka under konserterna. Deep Purple blev en stor influens för band som Metallica.

I juli 2012 gick han bort i cancer, 71 år gammal.

Ikväll hedras hans minne av idel rockadel i Albert Hall. Medverkar gör Deep Purple, Paul Weller, Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson, progrockaren Rick Wakeman samt den 83 man starka Orion Orchestra. Konserten arrangeras av The Sunflower Jam till förmån för cancerforskning.

Zero minns keyboardpionjären med en videokavalkad nedan, som spänner från kvasiklassiska verk som “April” (skriven 1969 med Mannen i Svart, Ritchie Blackmore) till tyngre rock.Om Webbmaster

Kolla även

KÅRP – “Greasy Makeup”

Det Göteborgsbaserade musikkollektivet KÅRP, som beskriver sin musik som “dödsdisco”, är tillbaka med en ny …