Tuesday , December 5 2023

Tyred Eyes – The Piercing Stare, The Thousand Lies

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Alleycat Records, betyg: 6]

Punkig pop eller popig punk är vad Göteborgsbandet Tyred Eyes bombarderar sina lyssnare med på första cd-albumet. Tidigare har gruppen släppt en självutgiven cdr, en kassett och en 7-singel, men här kommer nu elva låtar med melodiösa refränger och rätt bra ös. De flesta har engelska texter, men på ett par spår, titulerade “I sedlighetens tjänst” och avslutande “Snapsvisa”, är det svenska språket som gäller. Per Stålberg från Division Of Laura Lee har producerat skivan och det hela låter rätt okay, om man bara står ut med Martin Toressons trasiga röstresurser. Han är ingen skönsångare direkt, men kompenserar den bristen med karaktär istället. Även Johanna Hellqvist sjunger, men hennes sånginsatser ligger för lågt i ljudbilden och faller således bort till stora delar. Synd, för jag tror att en tydligare kvinnlig stämma skulle få sången att framstå som mer intressant. Men likfullt är det här en rätt trevlig liten platta, om än inget mästerverk eller någon nödvändighet att ha i punksamlingen. De bästa låtarna är dock riktigt bra. Jag tänker bland annat på “Too late to make it right”, “That last detour sign” och “Death by firing squad”, medan de sämsta passerar tämligen spårlöst förbi. Speltiden är som oftast i punksammanhang rätt kort och texthäftet består av ett sådant där halvjobbigt blad som ska vecklas ut. Men det är i alla fall ett plus att texterna finns i skrift. Bandet har lite att jobba med till nästa släpp, men som debutalbum funkar det här.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …