Saturday , July 13 2024

Helstar – 30 Years of Hel

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, AFM Records, betyg: 6]

Trettio år har passerat sedan Helstar bildades i Houston, Texas. Det är i samma stad man har spelat in dvd:n och den dubbla cd-utgåvan 30 Years Of Hel. Konserten bjuder på tjugo spår från bandets brokiga karriär. Helstar har splittrats, ombildats och haft sig vid flera tillfällen, men före dess skapade de klassiska metalalbum som Burning Star och Nosferatu, de turnerade med WASP, Megadeth, Savatage och Yngwie Malmsteen bland många andra, och 2008 gjorde bandet sitt första studioalbum (King Of Hell) med nytt material på tretton år. Två år senare följde bandet upp med ännu en cd (Glory Of Chaos) och nu slår man alltså på stort med 30-årsfirandet. Fans av Hel blir nog inte besvikna och fans av klassisk metal i allmänhet, men som inte hittat till Helstar tidigare, upptäcker nog en och annan godbit här. Samtidigt har det sina randiga skäl att bandet inte blivit större än vad det är. Helstar saknar två viktiga ingredienser: ett egensinnigt sound som särskiljer dem och den uppsjö riktiga höjdarlåtar som större och mer framgångsrika band, typ Judas Priest, WASP, Iron Maiden och Motörhead lyckades skapa på sin väg mot världsherravälde. Personligen tycker jag inte heller att skivans ljud och framförallt trummorna, låter riktigt så bra som de borde kunna med tanke på dagens tekniska möjligheter. Sången ligger också väl högt i ljudbilden. Men själva framförandet, rent musikaliskt, och stundens intensitet och energi är svårare att klaga på, så visst är det här dubbelalbumet värt att ha. Som ingång till bandet skulle jag dock välja de tidiga skivorna.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …