Thursday , June 20 2024

Dekad – Monophonic

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, BOREDOMproduct, betyg: 9]

Är det roligt att ha rätt? Ja, ibland är det riktigt kul, som i det här fallet. När jag för över tre år sedan recenserade Dekads förra skiva förutspådde jag att nästa skulle bli en riktig rökare. Och så har det blivit! Monophonic är skivan som måste bli Dekads genombrott utanför de snävare kretsarna. De föregående albumen har innehållit stora löften som inte riktigt kunna infriats. På Monophonic stämmer däremot allt, något som hörs redan efter ett par sekunder i inledande spåret “New Religion” när de tunga synthmattorna rullas ut. Fortfarande är Dekads musik slim fit, den blir aldrig fläskig eller överlastad utan håller sig hård och stram. Less is more, och det funkar. Det funkar också att behålla sin fascination för märkliga ljud och effekter när de nålas upp mot betongliknande basgångar vilket är särskilt tydligt i “Hands Over Me” och “Monophonic”. Och medan vissa spår, som “Don’t Try”, är så elektriska att det nästan kortsluter medvetandet när man drar upp volymen så är de allra flesta som synthpop skall vara; tempofylld, melodiös och mysigt blippande.

Monophonic är en musikalisk pärla och det enda jag nu önskar är att gruppen, som idag faktiskt är reducerad till ett soloprojekt, får sitt välförtjänta genombrott!

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …