Kaizers Orchestra – Violeta Violeta Vol 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Petroleum / Universal, betyg: 5]

“Ompa til du dør”, hotade norska Kaizers Orchestra redan 2001 och det verkar inte ha varit tomma hotelser. Nu är de inne på sitt sjätte studioalbum, del 1 i en planerad trilogi. Detta är den sorts tivolimusik i ompa-takt som alltid får obehagliga bilder av Carl-Einar Häckner i kantstött hög hatt och illa applicerad kajal att flimra fram för min inre syn. Och jag skulle ljuga om jag påstod att tokroliga låttitlar som “Din kjole lukter bensin mor” och “Philemon Arthur & The Dung” gör mig mer positivt inställd till en skiva. Men fördomar är till för att övervinnas.

Violeta Violeta Vol 1 är ett medvetet splittrat album med många olika slags stilar och arrangemang. Så långt är allt väl. Jag vill så gärna tycka om musiken, men Kaizers Orchestra gör det så svårt för mig. Det finns så mycket här som är spännande, men också så mycket som jag bara blir trött av. Musiken skramlar, slirar, svajar och vinglar, alltid utstuderat och alltid för mycket. “Är vi inte härligt tokiga?” tycks Kaizers Orchestra säga. Tja. Det är ni väl, antar jag.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …