Wednesday , June 19 2024

Coma – Excess

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Mystic Production / Sound Pollution, betyg: 6]

För det första: Coma bör inte blandas ihop med Khoma. De förstnämnda är polska, de sistnämnda svenska, men en likhet finns: bägge spelar tung och massiv hårdrock. Coma har tre album på hemspråket bakom sig och Excess är deras första utgåva inriktad på den internationella marknaden. Således är texterna för första gången på engelska. I Polen är Coma ett storsäljande band med dubbel platina av förra albumet bakom sig. Om de blir det utanför hemlandets gränser visar sig, men bandet har redan agerat uppvärmare för Linkin Park, Tool och Pearl Jam, de har uppträtt på 02 Shepherds Bush Empire i London i år och vad som nu väntar är en stor Europaturné, så möjligheterna ligger öppna. Comas hårdrock har stark slagsida åt grunge-hållet och fans av band som Pearl Jam, Alice In Chains och dylika orkestrar bör se det som sin förbannade plikt att kolla upp polackerna. Själv är jag generellt lite less på stuket då det inte utvecklats på mycket länge, men ingen kan ta ifrån Coma att sången är utmärkt, musiken tung och riffen riktigt brutalt sköna. Så efter ett par lyssningar är jag fast, trots att inte alla spår är minnesvärda. Halvballader som “Poisonous plants” och över tio minuter långa “Eckhart” blandas med tuffare saker som inledande “Excess”, “Transfusion” och snabba urkraften i “F.T.P” (Fuck the police), vilket gör plattan hyggligt varierad.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …