Black Bonzo – Guillotine Drama

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, B& B Records / Border, betyg: 9]

Black Bonzo har gjort det igen: förnyat sig själva, tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och dessutom överträffat sitt tidigare material med ännu en grymt bra platta. Det är verkligen inte illa. Guillotine Drama är norrlänningarnas tredje album sedan debuten Black Bonzo/Lady Of The Lake som släpptes 2004 och uppföljande Sound Of The Apocalypse som kom ut 2007. Jag skulle vilja utnämna Guillotine Drama till den felande länken mellan dessa två album egentligen. Här har nämligen Uriah Heep-hårdrocken från debutalbumet korsats med de progressiva excesserna från Apocalypse-plattan och bildat en närmast hundraprocentig helhet. Samtidigt låter bandet mer än någonsin som inga andra än sig själva. Black Bonzo framstår allt mer som Norrlands okrönta stoltheter och bandet är mästerliga på att sammanfoga starka och minnesvärda melodier med tunga riff, snygg stämsång och avancerade partier som skulle göra Gentle Giant, tidiga Genesis, Heep och King Crimson stolta. För visst låter det mycket 70-tal om bandet, om än i modern kostym, och det är inte konstigt att killarna är bokade till tyska flumfestivalen Burg Herzberg i sommar. De kommer att platsa som handen i handsken där. Och det gör de sannerligen i min skivspelare också. Guillotine Drama är Black Bonzos mest fulländade album hittills och det blir sanslöst svårt för Skellefteåkillarna att överträffa detta mästerverk.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …