Ingebrigt Håker Flaten & Håkon Kornstad – Elise

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Compunctio / Naxos, betyg: 8]

Det här är inte vad vi vanligtvis skriver om på Zero, men förhoppningsvis kan Elise intressera de läsare som med öppna sinnen och smak för kvalitetsmusikmusik gillar att genresurfa sig utanför rock- och popmusikens gränser ibland. Elise består nämligen av flera folkliga koraler från Oppdal i Norge, som arrangerats och framförs av kontrabasisten Ingebrigt Håker Flaten och saxofonisten samt flutonettisten Håkon Kornstad. De bägge herrarna stöper materialet, liksom Keith Jarretts “Death and the flower”, i en lugn, blåtonad och avstressande midnattsjazz som i alla fall undertecknad uppskattar och gärna tar del av. Friformsjazz kan många gånger vara stökig, brötig och svår att närma sig. Musikermusik, enligt många, men Elise är smakfullt arrangerad, närmast lågmäld i sin hållning och absolut inget aggressivt mischmasch. Istället innehåller den här CD:n en melodiös och lite vemodig samling sånger som låter som det minimalistiska, smakfulla konvolutet ser ut. Av de nya jazzplattor jag har hört i år är Elise en av de skönaste, och som gjord för att agera soundtrack genom den långa, svarta natten då tystnaden lagt sig och grannarna sover. Musiken är både lekfull och sensitiv, helt instrumental bortsett från den inledande versionen av “Ak, mon jeg staar i naade” som Elise Flaten sjunger och som skivan också är tillägnad. Elise rekommenderas till såväl vana jazzlyssnare som till nytillkomna med vilja att hitta in i denna värld av toner.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …