Tuesday , April 23 2024

Epitaph – Return To Reality

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Revisited/ SPV/ Border, betyg: 6]

Return To Reality är ännu en nyutgåva med ett av de band som på 70-talet låg på tyska kultbolaget Brain. Revisited/ SPK återutger dessa plattor idag och Border i sin tur gör kulturgärningen att distribuera skivorna i Sverige. Epitaph är fortfarande ett verksamt band som har en del fina album på sitt samvete, såsom Epitaph (-71), Outside The Law (-74) och Stop, Look And Listen (-75). Tyvärr tillhör inte Return To Reality bandets allra mest lysande stunder. Delvis beror det på att Epitaph splittrats innan skivan spelades in, så här är samtliga medlemmar utom två nya, dessa lät sig dessutom influeras av dåtida amerikansk musik och då killarna var närmast panka kan det förklara gruppens här så kommersiella och tillrättalagda sound. Dessutom var den musik Epitaph gjort sig kända för tämligen ute 1979 när Return To Reality kom. I “We can get together” ger Epitaph sig till och med på discorytmer och soulrefränger (även om sologitarristen gör ett fint jobb) och många låtar här kan bäst beskrivas som rätt snäll, amerikaniserad hårdrock med catchiga refränger och tydliga melodier. Musikaliskt är det dock snyggt och den mjuka “Summer sky” är riktigt vacker, liksom flera instrumentala partier. Som bonus avslutas plattan med en liveinspelad “Return to reality”. Trots att skivan är långt ifrån Epitaphs bästa är den således köpvärd.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …