Saturday , April 13 2024

Lemonheads – It´s a shame about Ray (Samlarutgåva)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Rhino/Warner, betyg: 5]

Det fanns så många “head”-band därute ett tag att man blev helt yr i skallen. Lemonheads, Radiohead, Portishead, Motorhead, Propellerheads, Machine Head – och så gav Suede till råga på allt ut en platta som hette “Head music”.
Så när jag får denna platta med Lemonheads måste jag faktiskt tänka efter en stund vilket av alla 90-talsband det är. Ja visst, ja. Det är ju Evan Dandos amerikanska indierockband som fick en brakhit med den där sköna covern på Simon & Garfunkels klassiker “Mrs Robinson” och som började lira igen 2005 efter att ha legat nere några år.
Detta är en specialutgåva av deras album “It´s a shame about Ray” från 1992, som blev deras genombrott och för övrigt är den platta som innehåller nyss nämnda “Mrs Robinson”.
Förutom själva originalplattan innehåller CD 1 tio bonuslåtar, varav nio är tidigare outgivna demoinspelningar av låtar på albumet. Ingen av dessa är dock något att ha, det är mest sång och gitarr och inte ens de mest inbitna fansen lär ha något större nöje av dem.
Skiva nummer 2 är en DVD med elva låtar. De flesta är musikvideor men tre spår är filmade liveuppträdanden.
Och visst är det trevligt att återse gamla popstjärnor från förr, men för varje år som går tycker jag att 90-talets alternativrock låter lite segare och tråkigare än vad man egentligen vill erkänna. Att lyssna på Lemonheads 2008 ger mig faktiskt ingenting. Inte ens “Mrs Robinson” som en gång var så medryckande svänger speciellt mycket längre.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …