Einstürzende Neubauten – The Jewels

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, BMG, betyg: 6]

Ett par gånger har jag sprungit på Blixa Bargeld i Berlin. Oavsett om det har varit snöstorm eller stekande sol har han alltid varit klädd i svart kostym och hög hatt.

En gång besökte jag en litteraturkväll med samme herr Bargeld som huvudattraktion. Efter att ha läst utdrag ur klassiker av Baudelaire, Goethe, Hesse och Strindberg byggde han en pyramid av böckerna. Denna raserades sedan till tonerna av obskyr, atonal musik.

Hur beskriver man lämpligen en sådan man? Tja, kanske som “kultiverad”, “egensinnig” och “pretentiös”? Samma tre adjektiv ger även en bra bild av Einstürzende Neubautens nya album, The Jewels.

Den här gången har Blixa Bargeld och hans mannar inte lagt lika stark tonvikt som vanligt på advantgardistisk industrirock. The Jewels är istället en synnerligen teatralisk historia. Melodramatiska ballader varvas med skumma ljudexperiment och anspråksfulla diktuppläsningar.

I sina bästa stunder, som inledande “Ich komme davon” och förföriskt vackra “Bleib”, är The Jewels värd att nämnas i samma andetag som Halber Mensch, Haus der Lüge eller Silence Is Sexy. Bargeld har på intet sätt tappat stinget (vilket även märks på geniala låtttitlar som “Ansonsten Dostojewsky” och “I Kissed Glen Gould”). De många abstrakta mellanspelen sänker emellertid helhetsbetyget en smula. The Jewels är aningen för kantig och skissartad för att riktigt fungera som helhet.

Hursomhelst är den här skivan värd att undersöka. Är du trött på sliskig retrosynthpop eller dunkade dussinelectro? Önskar du istället intellektuell stimulans? Då kan The Jewels definitivt vara värd din dyrbara tid. Men var beredd på att tuggmotståndet är ganska stort.

Om Webbmaster

Kolla även

Alison Goldfrapp släpper soloalbum och presenterar förstasingeln “So Hard So Hot”

Efter sju album med Goldfrapp är det nu dags för frontfiguren Alison Goldfrapp att släppa …