Thursday , July 18 2024

Esbjörn Svensson är död

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Den svenske pianisten och kompositören Esbjörn Svensson dog i en dykolycka under lördagen. Esbjörn blev 43 år.

Esbjörn Svensson var en av de inflytelserika nutida jazzartisterna och hans band e.s.t (Esbjörn Svensson Trio) ansågs av många vara det mest framgångsrika europeiska jazzbandet.

e.s.t blev kända för sin innovativa mix av jazz och samtida rock samtidigt som gruppen höll kvar vid sina klassiska element. Gruppens musik drev såväl unga som gamla att besöka deras konserter världen över. Deras album återfanns regelbundet på olika jazz och poplistor och blev belönade med flertalet priser såväl internationella som

Esbjörn Svensson föddes den 16 april 1964 i Västerås. Hans mamma spelade klassiskt piano och hans pappa älskade Duke Ellington. Esbjörn Svensson själv lyssnade på den senaste popmusiken på radio. På gymnasiet spelade han i sitt första band samtidigt som han tog pianolektioner under tre år. Därefter fortsatte musikstudierna under fyra år på Musikaliska Akademien i Stockholm där han utvecklade det nödvändiga tekniska hantverket för att helt och hållet kunna förmedla sin intuitiva musikalitet. Under dessa år mognade Esbjörn Svenssons ungdomliga musikaliska livsglädje till en kreativ självmedvetenhet.

1993 grundade Svensson e.s.t (Esbjörn Svensson Trio) tillsammans med barndomsvännen och trummisen Magnus Öström och basisten Dan Berglund. Sedan dess har allt fokus legat på arbetet med trion.

Gruppen har precis avslutat arbetet med sitt 12:e album “Leucocyte” som var/är tänkt att släppas i september.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …