Trummor & Orgel – Reflections From A Watery World

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Cosmos Records/ BAM, betyg: 8]

Kan man ens tänka Trummor & Orgel utan att reflektera över Hansson & Karlsson först? När Bo Hansson och Loffe Carlsson gjorde sin instrumentalmusik i slutet av 60-talet var det någonting sprillans nytt som hände. Då de kombinerade jazz och rock på orgel och trummor var det så revolutionerande att de fick lira förband till Jimi Hendrix och supergitarristen spelade in deras låt “Tax free”. Hansson & Karlsson blev således uppmärksammade internationellt och vissa påstår att de var föregångare till hela den svenska proggen.
Kan bröderna Anders och Staffan Ljunggren klå det? Nej, knappast. Att göra samma sak idag kan på sin höjd ses som en retrogrej, en söt kärleksförklaring till det förgångna eller möjligtvis en vilja att föra en gammal genre vidare in i framtiden. Trummor & Orgel döljer således inte sin fascination för 60-talet. Såväl skivomslag som stuk på musiken fullständigt skriker ut en längtan efter att det ska vara 1968 igen. Eller åtminstone att det ska låta som det kunde göra på klubbarna vid den tiden. Trummor & Orgel framför sin nostalgiska kulturgärning med den äran. Musiken är helt instrumental här, den andas rofylld skönhet utan att vara stillsam och soundet är varmt. Den här musiken är generationsöverskridande, ny för de unga och gammal för de äldre. Men lika ljuvlig att njuta av, oavsett ålder och historia.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …