Stormfågel – Ett Berg Av Fasa

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Cold Meat Industry, betyg: 9]

Ingemar Bergmans Det Sjunde Inseglet, logdanser i svarta skogar där onda väsen huserar, förgångna tider där fioler ekar i ödsligheten och en europeisk tradition tyngd av smärta, sorg, rädsla, fattigdom och förtvivlan. Det är några av de associationer jag får då jag lyssnar igenom Stormfågels minst sagt fascinerande nya skiva. Ett Berg Av Fasa är som en bildlös film, ett fotoalbum med tio fotografier vars innehåll du själv måste fylla i. Stormfågel ger dig atmosfären, känslan och stämningen. Resten är upp till dig.
Med hjälp av såväl nya som traditionella instrument, med manlig (Andreas Neidhardt) och kvinnlig (Eva Mag) sång på svenska, engelska och ungerska, ödesmättade trummor och skivan i trevlig digiförpackning välkomnas lyssnaren till en värld där folkmusik låter nyskapande och spännande igen. Musiken i sig är inte svår att ta till sig och ljudet är utmärkt. Vad som krävs är att man står ut med mörkret, sorgen och den skrämmande underton som hela tiden ligger under ytan likt ett hotfullt monster. Ibland hoppar detta odjur upp och hugger, men oftast vilar det bara hotfullt i musiken och ditt undermedvetna. För att Ett Berg Av Fasa ska fungera finns här även inslag av skönhet, inte minst via Eva Mags vackra sång. Dynamiken som uppstår är både nödvändig och magnifik. Det här är den bästa neofolk-cd jag har hört på mycket länge.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …