Conversations About The Light – A Retrospective

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ominous Recordings, betyg: 4]

Ett muller stiger och en väckarklocka med ytterst ful signal ökar i volym, försvinner och börjar ljuda igen. Efter ett tag försvinner klockan, mullrandet utvecklas till något värre och högtalarmembranen fullständigt skakar. Skärande ljud tränger in i det åskliknande oljudet och min elvaåriga dotter kommer ut från vardagsrummet och undrar “vad det är för obehaglig musik” jag lyssnar till. Hon har rätt. Den femton minuter långa inledningslåt som amerikanen Robert Hunter Osgood har valt att lägga först på detta samlingsalbum heter “Death tree” och kommer från ep:n med samma namn. Och den är just obehaglig. Det fortsätter att vara obehagligt i “The unlocked door” och “A subtle tongue” från ep:n Postmeridian And Weary från 2005. Faktum är att hela A Retrospective känns som att ligga sömnigt drogad under startande jetmotorer och drömma mörka mardrömmar om förruttnelse, instängdhet, världens undergång, ångest, gatuborrar och oväder. Musiken rör sig sakta framåt, exploderar ibland och ofta låter det som att Osgood försökt hitta alla ljud som kan mörda din stereo inifrån. Känslomässigt är atmosfären antingen grådaskig såsom skivomslaget, motbjudande eller hotfull. Vill man genrebestämma innehållet får det väl bli dark ambient, noise och experimentell artrock utan rytmer. Hyfsat fascinerande för en liten stund, men inget man lär spela ofta.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …