Profundi – The Omega Rising

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Viva Hate Records, betyg: 5]

Det är smått fascinerande med alla dessa enmansprojekt. Profundi är ett alias för Jens Rydén och denne herre har gjort precis allting själv på The Omega Rising. Han lirar samtliga instrument, väser fram ohörbara texter, har mixat, designat, skrivit låtarna och allting annat som krävs för att det ska bli en platta. Gör man allting själv får man det förstås som man vill ha det, vilket är en fördel. Nackdelen kan vara att man inte har någon att bolla idéer med, ingen som kommer med råd eller påverkar musiken i annan riktning än vad man ursprungligen hade tänkt sig, vilket i sin tur kan leda in på väldigt spännande och nyskapande
vägar. Profundi ägnar sig mest åt att mangla och melodierna hamnar någonstans i skymundan. Man har hört så många liknande plattor förut att det är svårt att uppbåda något större intresse för det här renset. Körer, effekter, trummor, väsande growl och gitarrer: allting bakas ihop till en närmast ogenomtränglig ljudvägg av konventionell black metal och dynamiken går ofta förlorad. Det är synd, för Profundi har uppenbarligen en hel del kunskap inom sig, men låtarna fastnar alltför sällan och The Omega Rising blir till en av dessa plattor som går förlorade i mängden. Bäst är den här cd:n i stämningslåtar som “Silent hosts of decay”, men så mycket av den varan består inte albumet av. En okay skiva, men mer än okay blir den inte.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …