Sofia Talvik – Streets Of Dreams

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Makaki Music, betyg: 7]

Konvolutbilden, med Sofia under ett färggrant solparasoll, påminner mig om omslag med Aneka och Kate Bush. Fotot känns kommersiellt på gammalmodigt vis, men är samtidigt rätt trevligt som motpol till de nu för tiden så ofta mörka och murriga bilder som genomsyrar skivutgivningen. Låtarna är kanske inte fullt lika problemfria och glättiga, men även merparten av dem är trevliga. Sofia Talvik gör tidlös och mjuk folk- eller singersongwriterpop med engelska texter. Hon har en behaglig röst som påminner om någon annan, men jag kan inte komma på vem. Det spelar heller ingen större roll.
Streets Of Dreams är inte de stora gesterna eller känslornas musik. Snarare flyter sångerna på, stillsamma, trivsamma och lätt melankoliska. Helheten är oskyldig – nästan oskuldsfull – men fin, och plattan ger avkoppling samtidigt som den engagerar.
Det händer dock en ytterst irriterande sak i början. Andra låten heter “It´s just love” och är en duett mellan Sofia och Bernard Butler, som vi minns från Suede. Av någon märklig anledning ökar inspelningsvolymen extremt under just den låten. Därefter är volymen densamma som i första spåret igen när “Running out of you” tar vid. Det här är ett ytterst störande moment och jag hoppas att det rättas till innan skivan kommer ut i handeln. För övrigt är Streets Of Dreams en riktigt trevlig filt att värma sig med när världen utanför känns lite frusen.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …