Wednesday , July 17 2024

PJ Harvey – The Peel Sessions 1991 – 2004

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Island/ Universal, betyg: 7]

Inflytelserike, engelska radiopersonligheten John Peel som avled för ett par år sedan och PJ Harvey som spelades in av honom innan hon ens skivdebuterat, har nyligen givit ut det här albumet till radiomannens minne. Harvey har själv valt de tolv sångerna från de nio inspelningar hon under sin karriär hann göra för Peel. Det blev fyra låtar från 1991, två från 1993, tre från 1996, två från 2000 och en från 2004. Den sistnämnda spelades in för det tributalbum till Peel som skapades efter hans död. Övriga spår är givetvis från BBC Radio 1. De tidigaste låtarna tejpades ungefär ett år innan de hamnade på debutalbumet Dry, men då naturligtvis i andra versioner och “This wicked tongue”, samt bluesmannen Willie Dixons “Wang dang doodle”, har mig veterligen inte hamnat på skiva förrän nu.
Är då The Peel Sessions 1991 – 2004 bara av rockhistoriskt intresse? Nej, det tycker jag definitivt inte. Gillar du PJ Harvey sedan tidigare lär du inte bli besviken på det här albumet. Det finns lika många anledningar att lyssna och njuta av plattan som det finns låtar. Men har du inte stiftat bekantskap med Harvey förr så är det kanske inte här du ska börja i första hand, även om också Harvey-novisen kan få ut en del av det här materialet.
Själv funderar jag över om skivbolaget har sett över möjligheterna att samla samtliga Peel-sessions med PJ Harvey i en fet cd-box? Det hade varit mumma.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …