Thursday , February 29 2024

Lowlife Rock N Roll Philosophers – Violent Calm

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Seeker, betyg: 6]

Det här finska bandet med sitt långa gruppnamn och Noora Tommila vid mikrofonen ägnar sig åt lugn, ibland lite mörk och smått hotfull popmusik. Emellanåt, som i “Moon writes a poem” påminner bandet om The Vyllies, men det är säkerligen inte medvetet. Violent Calm är Lowlife Rock N Roll Philosophers uppföljare till Hiding Place och på det stora hela är det är en trevlig cd finnarna har valt att gå vidare med. Inte så att plattan reser några musikhistoriska monument, men det är skön musik att lyssna till medan världen utanför köksfönstret är höstgrå, regnet ligger som dimma i luften och bara väntar på att återigen få ösa ner över smått deprimerade vardagsvarelser. Stämningen i Violent Calm ligger i linje med detta väder, men tar samtidigt fram det vackra ur höstrusket och det kan ju behövas ibland.
Sedan händer det att det svänger om plattan också, men inte på något direkt eller övertydligt vis. Jag tänker bland annat på “Sunbeams” med sin närmast jazziga känsla och positiva livsvilja. Mycket av styrkan hos Lowlife Rock N Roll Philosophers – ett rätt missvisande namn för övrigt – hänger säkert på utmärkte keyboardisten Tero Fagerström som ofta gör väldigt fint ifrån sig. Hans flinka fingrar får Violent Calm att bli så mycket mer än bara ännu en gitarrpop-platta. Violent Calm är inget mästerverk, men en trevlig höstplatta är det.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …