Sunday , February 25 2024

Galento – From The Sea

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dramboat Music, betyg: 0]

Galento fortsätter på sin nya och fjärde cd, att väva in talande röster från vardagen i sina låtar. På de tidigare skivorna har jag haft svårt för den egenheten, men här fungerar det oväntat bra. Samtidigt känns musiken mer avancerad och mindre naivistisk än tidigare. På From The Sea är den inte lika glättig och “barnvänlig” som den kunnat vara emellanåt. Det har smugit sig in ett mörker i Galentos kompositioner som åtminstone inte jag har uppfattat förut. Låtlängderna varierar också. Här finns spår som knappt är en halv minut, till “2005…and the moon still turns the tide” som är över tolv minuter lång.
Jag vet inte om From The Sea nödvändigtvis är Galentos bästa album, men det är definitivt hans mest intressanta till dags datum och här finns som alltid, stunder av skönhet, lekfullhet och frid att berikas av. Man kan säga vad man vill om mannen bakom aliaset, men det är svårt att bestrida det faktum att Galento har hittat fram till ett väldigt eget uttryck som inte väjer för allehanda märkliga ljud, rytmer och melodier. Lyssna bara på “Dmitrij Karamazovs andra resa till Mokroe” som skickar lyssnaren till Egypten eller den galna cirkusmusiken i “Gunnar Hardings paraply”. From The Sea är fullspäckad av ett liknande, positivt vansinne och antingen uppskattar du denna rikedom av överraskningar, eller också lär du sitta som ett levande frågetecken. Oavsett vilken kategori du kommer att tillhöra, så ge Galento en chans.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …