Wednesday , February 21 2024

Johnny Cash och Patrick Carr – Cash Självbiografin

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[bok, Reverb, betyg: 0]

På över 300 sidor berättar countrylegenden Johnny Cash om sitt liv, sin karriär och leverne med sina egna ord i den här boken. Han börjar med sina förfäder, sedan ger han oss tillträde till sin barndom och uppväxttid, sina första staplande steg som artist, tiden på Sun Records, det mångåriga amfetamin-beroendet, mötet med blivande hustrun June Carter, hur han tillsammans med henne finner Gud och blir djupt troende, karriärens höjdpunkter och lågvattenmärken, skivbolagsbytena, fängelsekonserterna, tv-serien, hur kontakten med Rick Rubin inleds och den enorma comeback som samarbetet med rockproducenten medförde under 90-talet. Och så slutar berättelsen på Öland i Sverige med en konsert i slottsruinen där.
Det är en intressant livshistoria Johnny Cash dukar upp och den ger en fin inblick i hans familj, vardagsliv och musikkarriär som känns väldigt dokumentär och ärlig. Han talar om sina känslor, tankar, glädjeämnen och besvikelser, utan att utelämna egna och andras misslyckanden och svagheter. Många andra artister som passerat på hans stig förekommer i boken, såsom Elvis Presley, Waylon Jennings, Dolly Parton, Marty Stuart, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Roy Orbison och så vidare. Det ges starka, känslomässiga beskrivningar av vad som hände då hans bror Jack skadades och avled, då Johnny och familjen utsattes för inbrott och personrån i sitt hus på Jamaica och den gång då Johnny, fullkomligt förtärd av uppåttjack, kröp djupare och djupare in i en bergsgrotta med uppsåt att lägga sig ensam där inne i mörkret och dö. Den gången överlevde han, liksom många andra gånger under historiens lopp, men 2003 fanns det ingen återvändo längre. Detta år somnade ikonen, countrystjärnan, människan och artisten Johnny Cash, “the man in black”, in för evigt.
Efter sig lämnade han nästan 450 singlar, 108 ep-skivor, mer än 1500 lp-skivor och över 300 cd-skivor. Denna musikskatt, inspelad på över 228 olika skivetiketter är ett livsverk som få artister har kommit i närheten av att ha producerat. I slutet av boken har John L. Smith skrivit en elva sidor lång översikt, som tar upp de skivinspelningar han anser är Johnny Cashs viktigaste och flertalet av dessa följs av kommentarer som förklarar varför. Discografin är naturligtvis långt ifrån komplett, men den är intressant och innebär högst angelägen läsning för Cash-samlare, fans och andra som önskar inblick i artistens utgåvor.
Språkligt lämnar den här boken en del att önska. Jag vet inte om det beror på Anders Lundbergs översättning eller dålig korrläsning av innehållet, men gång efter annan har jag stött på irriterande och onödiga, språkliga felaktigheter som drar ner helhetsintrycket och som en duktig korrläsare hade kunnat åtgärda. Detta, samt det faktum att Johnny Cashs berättarstil är lite hoppig och periodvid onödigt ytlig, som om han vill få med så mycket som möjligt trots bristande utrymme, drar ner helhetsbetyget något. Dock är denna biografi så pass intressant och öppenhjärtlig att jag absolut rekommenerar den till alla med minsta intresse för Johnny Cash, countrymusik och samtida amerikansk musikhistoria.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …