Loso – Live i Stockholm

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[konsert, 6/9 2003, Münchenbryggeriet, betyg: -]

Thailands största popstjärna – Loso- säljer miljoner av sina skivor och fyller fotbollsarenor i sitt hemland. I helgen lirade han tillsammans med landsmannen Fly 2K på Münchenbryggeriet i Stockholm. Här är en rapport från spelningen.

Här har man spenderat fyra vintrar i Thailand på jakt efter att få se en konsert med landets största popstjärna Loso, utan att lyckas. Det har varit skivinspelningar och turnéuppehåll. Alltid nånting som gått snett. Allt jag velat är ju att få stå där bland de andra 50 000 skrikande fansen på Huamark Velodrome i Bangkok och få höra superhiten “Panthip”. Att det skulle vara så svårt.
Sen visar det sig plötsligt att jag bara behöver ta bilen de tjugo milen från Linköping upp till Münchenbryggeriet i Stockholm för att drömmen ska gå i uppfyllelse.
När jag kommer in i lokalen står Fly 2K och bränner av sina avslutande låtar. Han ser cool ut i sin oranga glans-skjorta, mörka solglasögon och helrakade skalle.Musiken är melodiös, men tyngre än jag trodde. Jag har bara hört någon enstaka låt av Fly 2K före, oftast med blicken ned i ölglaset i någon stimmig strandbar.
— Dom rockade mycket hårdare än jag trodde. Jag trodde thailändsk rock skulle vara mer “spinkig”, säger studenten Emil Axelsson som står i publiken.
— Det skulle kunna funka på engelska, men jag hörde ingen direkt hit, tillägger han.
Så är det dags för Loso. Han öppnar direkt med “Panthip” och publiken kommer i extas med detsamma. Uppskattningsvis 3-400 personer har letat sig till Münchenbryggeriet denna lördagskväll i början av september 2003. Mest handlar det om unga thai-tjejer, och i de flesta fall deras svenska killar, men även en del thaikillar är på plats och jag ser till och med några unga svenska tjejer stå och digga.
Loso verkar vara i toppform. Han ruskar på sitt tjocka svarta hår, räcker ut tungan, skickar slängkyssar, sätter foten på medhörningslådan och ler. En ung tjej hoppar upp bland högtalarna och börjar dansa.
Precis som på liveskivan slänger han in sitt “rock´n´roll” och ropar “Sawadee khrap” som öppningsfras. Och konsertstarten är strålande. Loso river av hit på hit (har dock lite svårt att ange titlar, då jag inte kan skriva på thai), showen bygger till stor del på material från det starka “Röda albumet” och de senaste hitsen, som exempelvis “Happy Birthday”, från nya soloalbumet.
Sedan följer tyvärr en liten svacka med allt för många ballader. Här skulle Loso kunna strama upp spelningen genom att ta bort några av de lugna och anonyma låtarna. Själv står jag och tappar intresset, plötsligt lockar baren mer än att stå och tittta på konserten.
Mot slutet börjar han dock rocka igen. Loso sliter av sig sin grå t-shirt och kör låten med refrängen “tö, tö, tö”(om ni vet vilken jag menar). Han tänder en cigg och börjar misshandla gitarren. Han gnider guran mot högtalaren, trycker dit en mikrofon och skapar rundgång. Till slut lägger han även dit Marshall-toppen och det gnisslar och låter så det skär sig i öronen.
Som avslutning kommer “Panthip” ännu en gång, fast nu ännu snabbare och ännu rockigare.
Magnifikt.

Om Webbmaster

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …