Wednesday , July 24 2024

The Radio Dept. – Where Damage Isn't Already Done

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Labrador, betyg: -]

En av mina personliga favoritlåtar från förra året är utan tvekan “Against The Tide” med Skånebandet The Radio Dept. En fantastisk poppärla som finns att avnjuta på deras debut-EP med samma namn. Den trycktes i 500 ex. på det egna bolaget Slottet men jag skulle bli väldigt förvånad om det finns någon kvar.
The Radio Dept skapar pur indiepop som landar någonstans mellan My Bloody Valentine och Grandaddy och den skräpiga produktionen kryddat med de sköra melodierna luktar Lo-Fi lång väg.
“Where Damage Isn’t Already Done” är alltså den andra aptitretaren inför den kommande fullängdaren “Lesser Matters” som släpps om en dryg månad, 21 februari för att vara exakt. Ett datum att se fram emot!

När jag växte upp bodde jag långt ute på landet, skulle jag göra något efter plugget missade jag så klart skolbussen och fick ta “fel” buss hem vilket i sin tur ledde till att jag fick gå de sista kilometrarna hem längs den ödsliga grusvägen.
Vad fan har det med The Radio Dept att göra? Ok, det har ni all rätt att tänka vid det här laget, men jag fortsätter ändå.
Vintertid var det kallt och mörkt, så mörkt att träden omkring mig började leva, luta sig över mig, ta form i förvridna ansikten och grenarna förvandlades till knotiga händer som sträcktes ut efter mig. Det slutade alltid med att jag småsprang den sista biten.
Låtarna på EP:n är långt ifrån lika mörka som granskogen på Hemsön, men likheten ligger i oförutsägbarheten.
Då var det ögat, den här gången är det örat som spelar mig spratt.
Efter att ha lyssnat till “Where Damage Isn’t Already Done” åtskilliga gånger lyckas jag fortfarande bli överrumplad av de olika skepnader var och en av de fyra, ostrukturerade spåren tar vid varje lyssning.
Det knastrar, sprakar och distar och de för ett alldeles underbart oväsen i dryga 10 minuter, en kort men extremt behaglig musikupplevelse.

Om ambitionen att göra något annorlunda är så stor som den verkar vara i The Radio Dept’s replokal är det lätt att det styr i väg åt fel håll, d v s det pretentiösa. Men Johan Duncanson och C/o rundar de många fallgroparna på ett stilfullt sätt.
Jag tror och hoppas att 2003 kommer att bli ett triumfens år för The Radio Dept, jag skulle bli mycket förvånad om “Lesser Matters” är något annat än storartad.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …