Friday , January 24 2025

Malaise på Tinitus

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jon Josefsson)

Malaise headlinade den lilla scenen på årets upplaga av Tinitusfestivalen, som ägde
rum lördagen den 2:e november på ett utsålt Münchenbryggeriet i Stockholm.
Nyfiken på vad som hänt under deras Europaturné tidigare i höst bestämde jag träff med bandet innan deras spelning och pratade med dem om bland annat Front 242 och den pågående synt trenden.

Det är ett muntert Malaise som jag möter denna kväll, alla verkar vara på gott humör och se fram emot kvällens spelning. Bandets uppställning anno 2002 ser ut enligt följande: Martin Danielsson (sång + programmering), Stefan Väisänen (bas), Fredrik Leijström (gitarr), Jimmy Widegren (gitarr) samt Robert Eklind (synt). Tanken var från början att Robert skulle inleda ett syntbaserat sidoprojekt med Martin men blev istället medlem i Malaise, vilket har lett till att musiken har blivit mer elektronisk på sistone.
– Två av de tre nyskrivna låtarna på vår kommande EP Re-assimilated är det nästan lite futurepop över, berättar Martin. Han fortsätter: – Men låtarna på nästa års fullängdare kommer att vara mindre dansanta och mer gothbetonade.

I början av oktober gav sig Malaise ut på en mindre Europaturné som sträckte sig över sju länder. Stefan berättar att spelningen i Antwerpen var unik då lokalen var en gammal biosalong som enbart hade sittplatser. En annan för bandet minnesvärd spelning ägde rum i en katedral i Amsterdam med en stor publik på cirka 1000 personer. I England lade de märke till att intresset för gothmusik har svalnat, medelåldern på publiken låg nämligen runt 40. De länder där det går bäst för Malaise är Norge, Finland och Tyskland (kommenterades med: “tyskt stål biter”).

Att spela live betyder väldigt mycket för bandet.
– Vem fan behöver knark när man kan stå på scen, där har du ett riktigt bra citat, säger Martin och skrattar. Han förklarar sedan vidare: – Malaise är ett liveband, vi anpassar låtarna vi skriver så att de ska vara intressanta att höra live. Det är publikens reaktion som är viktig.
Jag förstod vad han menade när jag senare på kvällen såg deras spelning. Samspelet fungerade utmärkt mellan bandets samtliga medlemmar. Den energiske sångaren Martin hade gott om karisma och lyckades bra med att få igång publiken inför varje låt.

När jag frågar dem om vad de tycker om Tinitus är de eniga om att festivalen blivit bättre för varje år som gått. De flesta såg fram emot Front 242’s spelning, särskilt Martin som berättade att han gillat dem sedan länge.
Malaise betyder ungefär “att ha en dålig känsla” på franska. Bandets grundare Martin kom i kontakt med namnet 1989 efter att just Front 242 hade gjort en spelning i Sverige. Eftersom många skinheads lockades av syntens ofta militära och ibland fascistinspirerade mode i slutet av 80-talet, utgjordes en betydlig del av konsertens publik av kortklippta män med stora kängor och främlingsfientliga åsikter. Front 242 sade att de hade upplevt malaise när det skreks nationalsocialistiska slagord mellan låtarna.

Det är trendigt med synt och goth just nu. Många tidningar gör reportage om syntrelaterade klubbar och musik, och modehusen släpper gothinspirerade kollektioner. När jag frågar medlemmarna om skälet till detta får jag några olika teorier.
– Jag tror att synten har fått en revival eftersom många som gillade synt när den senast var stor på 80-talet har vuxit upp nu, och blivit verksamma inom olika branscher som kan presentera genren för andra, säger Fredrik.
Robert har en annan teori: – De flesta andra genrer har redan varit trendiga, synt och goth är typ det som finns kvar.
Samtliga i bandet tycker dock att det är kul att den svenska alternativ- och electroscenen fortsätter att växa och att det finns många talangfulla artister.
Det har nu blivit dags för Malaise att göra soundcheck och vi rundar av intervjun.

Innan vi avslutar får jag reda på att det är mixningen av Re-assimilated som återstår och skivan planeras vara klar att släppas vid månadsskiftet januari/februari nästa år. Vill du läsa mer om Malaise bör du kolla in det senaste numret av Zero där en intervju med fokus på den kommande ep:n finns med.

Skrivet av: Andreas Wiss

Om Webbmaster

Kolla även

kinGeorg nytolkar “Heroes” på norska – remix från Apoptygma Berzerk

David Bowies ”Heroes” från 1977 tillhör onekligen musikhistoriens mäktigaste ögonblick.  Musiken skrevs tillsammans med Brian Eno …