Tips när man gör spellistor i Spotify

Oavsett vad man ska göra eller vilket humör man är på, kan musik förstärka humöret och inspirera oss. Om du ska ha fest, eller om du bara vill ha lite lugn bakgrundsmusik, så behöver du några låtar i en bra spellista. Men det är inte alltid så lätt att få till en lista med bra flyt, så här kommer några tips på saker man kan tänka på.

Satsa på att lägga låtarna i den ordning du vill att de kommer, med låtar du tror kommer att låta bra efter varandra. Det betyder att du måste planera hela flödet av din spellista. Att hitta musik med liknande BPM (slag per minut) är ett bra sätt att bygga spellistor som fungerar.

Skräddarsy spellistan för tillfället
Eftersom du skapar din spellista från början har du kontroll över känslan, tempot, temat och allt som följer med det. Tänk på tillfället eller gruppen du skapar listan för. Vilken tid på dygnet är det? Vilken volym vill du ha, och vad är målet med din spellista? Ska du lyssna på den ensam? I så fall, ska du göra det när du tränar, läser eller spelar spel?

Försöker du skapa en lugn och avkopplande atmosfär där människor kan prata, eller en hög stämning på en förfest innan utgång? Tänk även på saker som låttexter. Det sista du vill på en fin middag är att vara i mitten av en konversation med någon, och inse att låttexten är stötande.

Använd smarta funktioner
Spotify har många smarta funktioner som gör det enkelt att själv skapa bra spellistor. Du kan kolla på färdiga spellistor ur någon av alla genrer av musik som finns, och enkelt plocka dina favoritlåtar ur dem och lägga i en egen lista. Eller lägga några låtar som du gillar och som du tror skulle passa tillfället i en lista, och sedan låta Spotifys spellisteradio fortsätta att spela upp låtar i samma stil.

Genom att trycka på “Utforska” i Spotify kan du hitta många olika genrer och teman. Du hittar till exempel flera olika spellistor i temat träning, som kan passar bra till allt från ett tungt pass på gymmet eller ett yogapass. I temat sova hittar du lugna och avslappnande låtar som du kan ha i bakgrunden när du går och lägger dig. I kategorin gaming finns musik som kan passa när du spelar casinospel, videospel eller andra typer av spel.

Spellistor till fester
När du gör en spellista till en fest, tänk då på publiken. Folk vill generellt inte höra nya låtar du just själv har upptäckt. Mestadels vill folk höra något de har hört förut. Om du har några mindre kända låtar som du verkligen vill spela för alla, lägg dem då mellan två låtar som alla känner till och älskar. Alternativt kan du spela dina okända favorit tillsammans med låtar som har en liknande känsla eller takt.

Tänk på gästernas övergripande demografi. Målet är att spela musik som alla kommer att njuta av. Om du har gäster i alla åldrar, blanda några gammaldags låtar med mer aktuella saker. Remixer av äldre låtar kan vara ett bra sätt att överbrygga det musikaliska gapet mellan olika åldersgrupper. Andan i det ursprungliga spåret förblir intakt, men de mer moderna elementen kan göra det mer tilltalande för de som inte känner till låtarna sedan tidigare. Ta lite tid att fundera på målgruppen och syftet, så kommer du att bli bättre på att göra spellistor. Lycka till!

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …