Thursday , March 28 2024

Musikers ekonomiska liv


Det är sommar och just denna sommar bidrar med både sol och musik i mängder. Många av oss är barnsligt lyckliga och kanske till och med nykära. Men det är också 2018, vilket innebär en kämpig tid för många frilansare – inte minst unga musiker. Att livnära sig på musik kan tyckas glamoröst och enkelt, men den osäkra inkomstkällan ställer många gånger till det för oss. Dessutom har vi en dyr hobby som innebär inköp av dyra instrument och skyhöga lokalhyror för genrep. Det blir med andra ord svårt att spara våra slantar till vår egen trygghet – ett eget hem.

2018 är alltså året då amorteringsreglerna skärpts och låginkomsttagare får både svårt att beviljas lån samt får högre krav på återbetalning. Tidigare besparingar, oavsett hur flitiga dessa har varit, uppkommer säkerligen inte heller till den summan som krävs för att kunna lägga en kontantinsats. En kontantinsats ligger alltså på minst 15% av den totala köpeskillingen. Sen krävs även en inkomst som täcker omkostnaderna för ett bolån med amortering och övriga levnadskostnader. Ett bolån beviljas dessutom bara om man har en stabil inkomst – och där klämmer skon något rejält för oss musiker. Vi är alltså riskabla frilansare som förmodligen inte kan betala tillbaka våra lån, enligt banken dårå.

Men så här struligt behöver det faktiskt inte vara. Det är trots allt 2018 och i dag finns det jämförelsesajter att vända sig till. Där kan man enkelt och smidigt jämföra olika långivare för att hitta den långivaren som passar dig och din situation allra bäst. Kanske lyckas man till och med hitta en låneförmedlare såsom Lånekoll.se som rentav passar oss som handen i handsken. För visst ska väl vi musikälskare också få chansen till en bra natts sömn? Hur ska vi annars få tillräckligt med ork för att spela på alla festivaler och spelningar i sommar?

En liten tröst på vägen, förutom den ovan nämnda att även vi musiker har chans till ett lån, är att vår tid är på väg mot en ändrad arbetsmarknad. Allt fler blir frilans och jobbar med tillfälliga projekt, vilket självklart gör att även lånemarknaden måste anpassas. Så småningom i alla fall.

Vi må ha en dyr hobby och levebröd, men vi får inte glömma att vi faktiskt blir väldigt rika på den. Upplevelsen och minnena man skapar som musiker går inte att ersätta i pengar. Men visst vore det väl skönt om vi också kunde få möjligheten att kalla den där lägenheten på Södermalm för min. Det är ju trots allt 2018…

Denna artikel är skriven i samarbete med: Lånekoll.se

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Tjej med hörlurar vid sin dator.

4 slots med hög RTP och bra bakgrundsmusik

RTP (Return to Player) är en procentsats som visar hur ofta ett casinospel, i teorin, …