Senaste nytt
Hem / Recensioner / Markus Berjlund – Sånger För Levande Och Döda

Markus Berjlund – Sånger För Levande Och Döda

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Viskningar & Vrål / Plugged, betyg: 6]

För ett par år sedan gav Markus Berjlund ut albumet Hunden Heter Happy som jag tycker mycket bra om. Nykomlingen med den Tomas Tranströmer-hyllande titeln syftar på textinnehållet till sångerna här som till stor del upptas av tankar om liv som föds och dör. Tyvärr ger mig inte alla låtar fullt lika mycket som de på förra skivan gjorde. Några få spår här är till och med tråkiga och drar ner helhetsintrycket, men missförstå mig rätt: Sånger För Levande Och Döda är också en mycket bra platta, bara inte fullt lika bra som Hunden Heter Happy. Markus Berjlund låter fortfarande som en yngre Uffe Lundell-klon ibland och med sig i bandet har han musiker som bland annat spelat med just Lundell, vilket är lite lustigt. Berjlunds texter är genomtänkta, visuella och känsliga, och det märks att han lägger ner mycket tanke på dem. Melodierna är i många fall utmärkta och musikaliskt låter det hela mycket bra. Materialet är varierat så till vida att lugna spår samsas med snabbare, att några låtar innehåller blås och att Moa Lönnquist sjunger på flera spår. Allt detta tillsammans berikar skivan med en mångsidighet som den behöver. Med största säkerhet kommer inte fansen bli besvikna den här gången heller, men kanske var mina förväntningar alltför höga på den här skivan. Sånger som ”Palme död (ofattbara ord)”, ”Var är du ikväll?” och ”Så länge jag kan minnas” går i alla fall inte av för hackor. Tre utmärkta låtar bland många andra.

Kommentarer

Kommentarer

Om Webbmaster

Kolla även

Gewalt

Gewalt – ”Vi spelar riktig soulmusik, för människor med själ”

Zeros Fredrik Emdén åkte till Berlin och gick på festival. Där drabbades han av Berlin-trion Gewalt, som med hjälp av trummaskin, två gitarrer och en bas samt en massa vrede skapar en sorts postpunk, fylld av vackert och monotont oljud. Några dagar senare chattade han med bandets sångare och gitarrist Patrick Wagner och gitarristen Helen Henfling.